Societat 09/10/2021

Torna el ball, però amb peus de plom

Més d'un any i mig després, les discoteques amb pista de ball han pogut tornar a obrir, encara que només tres en tota l'illa de Mallorca

3 min
Diferents parelles ballen al Victorys, a Palma.

PalmaDia 8 d'octubre s'esperava com un dia gran; havia de ser el tret de sortida a l'obertura de les discoteques. Amb mascareta i sense poder consumir, però era la primera vegada que el Govern donava el vistiplau a poder tornar a ballar sobre una pista. Així i tot, malgrat l'expectació d'un dia tan marcat en vermell per l'oci nocturn, els peus de plom han passat per damunt del ball frenètic.

Només tres discoteques han obert les portes: el Lunita, de Can Pastilla, el Decapolis del polígon de Son Valero i el Victorys del barri del Rafal. Les ganes de tornar a sentir els llums, la intimitat de la foscor de la pista i la suor de ballar sense aturar, els grans temes que s'havien perdut en el temps, no han esclatat com s'esperava. Alguns d'aquests locals no han rebut l'entrada que potser es pensava, i d'altres ho han fet, però sense ser una imatge representativa del que s'esperava.

Primer dia d'obertura al Victorys, al barri del Rafal de Palma.

Emilio, Tolo i Yolanda havien sortit a ensumar una mica l'aire de la nit d'octubre. Els primers passos de ball que havien pogut fer després d'un any i mig havien estat al Victorys, i no podien estar més contents: "Ha tardat massa a tornar", explicaven. Se'ls veia contents, però amb la consciència de respectar totes les normes vigents per assegurar-se que la tornada no seria cosa d'uns pocs dies. "Si hem de dur la mascareta, la durem", deien reflexius. "Hem de donar suport a un sector on han hagut de tancar locals perquè no estiguin aturats tant de temps com ho han estat", destacava Emilio.

Pubs i bars de copes

Així i tot, dia 8 d'octubre sembla que era més una data mental que no efectiva. La gent tenia ganes de tornar a sortir de festa, de recordar com era el 2019, aquell any que ha quedat gravat amb foc dins el record de molts, i d'altres que ni l'han conegut. A Alcúdia, el Cafè Milano tornava a obrir, i a Muro també es movia ambient. Però, per la gran majoria d'indrets, tot s'assemblava a un dissabte com els anteriors. L'oci nocturn, per pubs o bars de copes, fa setmanes i mesos que ha tornat, però tampoc com el 2019. Això sí, aquesta nit passada ja s'allargaven les hores de clausura, que fins ara havien estat a les dues.

El barri de Santa Catalina es mostrava com ho havia fet les darreres setmanes: ple de gom a gom. La gent inundava el carrer i també els pubs i bars de copes. La gent estava asseguda, intentant aguantar-se les ganes d'esmicolar la cadira quan sonaven les seves grans cançons. Gairebé es podien palpar les ganes de vibrar, de tornar a passejar-se per la pista, de cantar a tot pulmó i de conèixer desconeguts. Tot allò que descrivia les nits de bauxa. Però encara s'hauria d'esperar.

El passaport covid-19 i el DNI, tot i no ser obligatori per a aquests indrets, es demanaven per normativa interna. A les coes, alguns rumiaven com saltar-se la mesura, i d'altres duien tests ràpids d'antígens de sobra, "per si un cas." Dins, les taules eren el mateix fre per tornar a encendre la pista de ball. Per això, l'únic que es va arribar a veure van ser balls davant de les cadires dels assistents, com a darrera manera de donar una ditada de mel a uns cossos que no podien més.

La reobertura serà gradual i dilatada, o això sembla. De moment, només uns pocs valents s'han atrevit a obrir les portes, mentre que el gran públic ha continuat apostant pel que havia abeurat les seves ànsies d'oci nocturn d'ençà que es va autoritzar l'inici de la seva tornada. El ball ha tornat, però, encara, amb peus de plom.

stats