Societat 12/12/2021

Viabilitat i proximitat pagesa

Mateu Morro
3 min
La difícil situació de la ramaderia de vacum de llet de Menorca ve  forçada per l’evolució dels preus de les matèries primeres, que l’ha duit a una forta pujada dels costos de producció.

Premis Manto Negro d’Argent

Són un reconeixement a persones que contribueixen al sector vinícola

El Consell Regulador de la DO Binissalem concedí els premis Manto Negro d’Argent 2021 a Joan Rallo i Conxa Rosillo. Els premis reconeixen persones que han destacat per la seva contribució al món de la vinya i el vi. L’acte es va celebrar en el celler Jaume de Puntiró de Santa Maria. La trajectòria de Joan Rallo en experimentació i recerca agrària, amb la de divulgació i formació, és de dimensions formidables. Conxa Rosillo ha col·laborat, amb professionalitat i implicació amb el sector, en les revistes La Portadora, Terra de Vins, Manjaria i al digital Balears Vadevi. La seva relació amb el món vinater és intensa i exercida sempre de manera exemplar. Dos premis merescuts.

Vaqueries de Menorca

Apujant el preu del litre de llet se cerca compensar les despeses de producció

La difícil situació de la ramaderia de vacum de llet de Menorca ve forçada per l’evolució dels preus de les matèries primeres, que l’ha duit a una forta pujada dels costos de producció. La Conselleria d’Agricultura ha proposat un acord de viabilitat per al sector lacti de Menorca, entre ramaders, indústria i distribució, amb presència del Govern i el Consell. Un acord que implica que els industrials apugin 2 cèntims el litre de llet l’any 2022, amb un compromís de revisió de preus per al 2023 i 2024, mentre que el Govern i el Consell crearan una línia de suport per cobrir els sobrecostos de la insularitat, que representarà un increment de 4,6 cèntims més. La finalitat és aconseguir un preu de la llet que compensi els costos de producció reals i que permeti continuar amb l’activitat ramadera.

La nova PAC

Hi destaca la creació d’una regió socioeconòmica específica per a les Illes

La proposta de nova PAC és damunt la taula. La Conselleria d’Agricultura ha fet un treball de negociació sòlid, dirigit per la consellera Mae de la Concha i el director general d’Agricultura, Fernando Fernández. Es crea una regió socioeconòmica específica per a les Balears, cosa que tindrà com a conseqüència l’augment del valor mitjà del dret i que pot representar un increment del nivell d’ajuda que faci més viables les explotacions agràries balears. Cal afegir-hi el major valor dels pagaments redistributius, la incorporació de superfícies que no tenien drets, la incorporació de noves superfícies de pastura, la continuïtat de les ajudes associades amb prima insular i que els ecoesquemes tindran un major suport per raó d’insularitat.

Campanya de producte local

La cadena de supermercats Eroski continua apostant pels aliments de km 0

Eroski va presentar la seva campanya de Nadal a favor del producte local. El director d’Eroski a les Balears, Alberto Herráez, va explicar que l’any passat la cadena va vendre 3,8 milions d’euros en producte local de les Illes, amb un creixement interanual del 17%. Són ja cinc anys seguits de creixements anuals en la venda de producte local, fet que demostra dues coses: que Eroski juga fort la carta del km 0 i que els consumidors hi responen, perquè reconeixen la qualitat i la frescor de les produccions de proximitat. 

Pebre bord de Mallorca

S’ha constituït el Consell Regulador  de la seva denominació d’origen

El 30 de novembre va tenir lloc l’acte de constitució del Consell Regulador de la DOP Pebre Bord de Mallorca. Culminava així el procés de constitució del primer Consell Regulador de la nova denominació d’origen. El ple va acordar proposar el nomenament de Damià Nicolau Ferrà com a president. La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, posteriorment, ha acollit la proposta i l’ha nomenat president del Consell Regulador de la DOP Pebre Bord de Mallorca per un període de quatre anys. Es tracta d’un producte de proximitat i de qualitat, carregat de futur, que posa bons fonaments per fer-lo possible.

Cambres agràries

S’han començat a repartir els fons que han de servir per donar suport als pagesos

La Conselleria d’Agricultura ha iniciat la distribució dels fons de les cambres agràries a les organitzacions professionals. Els fons permetran enfortir les organitzacions dels pagesos i els donaran impuls en la tasca de suport als que conreen la terra. S’han abonat les quantitats corresponents a FAGME (103.246 €), Unió de Pagesos de Mallorca (80.230 €) i Unió de Pagesos de Menorca (103.246 €). Asaja rebrà 139.692 €; UPA-AIA, 99.092 € i Agrame, 103.246 €. En paral·lel, ha començat la liquidació dels immobles procedents de les cambres. La Conselleria ja ha signat davant notari la cessió de dos: el de Llucmajor a la cooperativa de la localitat i el de Consell a l’Ajuntament. El local de Ferreries també s’ha de cedir a aquest consistori menorquí.

stats