Successos
Societat 28/08/2023

Les Balears, sacsejades per la tempesta: ratxes de vent de més de 100 km/h i centenars d'incidències

De moment, només s'han produït danys materials, però s'ha hagut de rescatar un piragüista al litoral de Calvià

Héctor Rubio
3 min
Operaris del Consell de Mallorca treballant.

PalmaDesenes d'arbres romputs, alguns dels quals han caigut damunt cotxes aparcats, mobiliari de terrasses que han volat com si fossin de paper, els Serveis Ferroviaris de Mallorca suspesos i talls a diferents carreteres han estat les principals incidències de les primeres hores del temporal d'aigua i vent que ha sacsejat les Balears.

El Servei d'Emergències ha comptabilitzat un total de 366 incidents diumenge fins a les 20.30 hores. Palma i Calvià n'han estat els municipis més afectats. La majoria de les incidències han estat per caiguda d'arbres i per despreniments. Alguns vidres de terrasses i especialment a llocs propers a la costa s'han trencat.

Punts com el passeig Mallorca de Palma i el Port d'Andratx han patit fortes ratxes de vent que han romput branques, que a la vegada han caigut damunt diferents vehicles. A Calvià, una dona embarassada ha resultat ferida perquè un cartell publicitari li ha caigut a sobre. I a la plaça del Fortí de Palma, diferents veïns segueixen amb preocupació com els bombers intenten controlar i baixar una bastida d'obra que el mal temps havia deixat penjant perquè no estava ben fixada a la paret.

En general, el balanç final és només de danys materials, si bé l'Ajuntament de Calvià ha confirmat que ha hagut de cercar una persona que, tot i els insistents avisos dels darrers dies, havia sortit diumenge dematí en caiac pel litoral del municipi. Al final, el piragüista va ser localitzat.

Amb ratxes de 102 quilòmetres per hora i 30 litres, el Port de Sóller ha estat un dels indrets on més s'ha fet notar la tempesta.

Al migdia, els Serveis Ferroviaris de Mallorca varen anunciar que suspenien tots els trajectes a causa de diferents desperfectes, però dues hores després es va restablir el servei. Això sí, amb l'avís que podia quedar interromput en qualsevol moment. El temporal també va afectar la barrera de protecció del pont de Can Foradí, cosa que va provocar interrupcions al servei de trens entre Marratxí i Palma.

Pel que fa a la xarxa de busos del TIB, varen funcionar amb relativa normalitat, a excepció d'alguna línia, com és el cas de la de Lluc-Inca-Muro, que va ser cancel·lada.

La força del vent que va bufar a la badia de Palma va provocar una impressionant escena quan un creuer amarrat al port va ser desplaçat sense que les amarres ho poguessin evitar. Un remolcador va poder ajudar l'embarcació a tornar a una posició més segura.

Quant a les carreteres, totes les brigades del Consell de Mallorca han fet feina per retirar els objectes que han caigut i restablir la normalitat a les carreteres. Han comptabilitzat mig centenar d'incidències obertes a tot Mallorca, on s'està actuant per retirar pedres i branques de les vies.

Hi va haver talls puntuals i de breu durada per caiguda d'arbres entre Artà i Son Servera i també entre Muro i Lloret, però el trànsit ja hi pot circular. Això sí, les autoritats no es varen cansar de repetir que diumenge no era un dia per agafar el vehicle llevat que fos imprescindible.

Els aeroports de les Balears s'han vist bastant afectats pel temporal, amb un total de 119 operacions cancel·lades o desviades a altres aeròdroms. El més perjudicat a causa del major nombre de vols previstos ha estat Son Sant Joan. A Eivissa s'han produït deu cancel·lacions i desviaments, i a Menorca les cancel·lacions han arribat a set, mentre que s'han redirigit tres aeronaus. A més, els vols que han entrat o sortit de les Illes ho han fet amb un retard que en alguns moments del matí ha arribat a ser superior als 100 minuts.

Per part seva, Endesa estima que encara queden 1.058 clients sense subministrament elèctric, 4.000 menys que ahir, a causa del temporal.

stats