Meteorologia
Societat 05/10/2022

La temperatura registrada a les Illes el setembre, 2,2 graus més que la mitjana històrica

A Formentera el mes va ser "extremadament càlid", amb una anomalia de 2,6 graus

ARA Balears
2 min
Una nova onada de calor amenaça Mallorca.

PalmaLes Balears van registrar durant el setembre una temperatura mitjana de 24,3 graus, xifra que suposa una anomalia de 2,2 graus en comparació amb la mitjana històrica, segons ha informat aquest dimecres l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Per illes, Formentera va ser la que va registrar el mes més "extremadament càlid" , amb una temperatura mitjana de 26,6 graus i una anomalia de 2,6 graus. A la resta de l'Arxipèlag el setembre va ser "molt càlid". Així, Mallorca va marcar 24,1 graus i una anomalia de 2,2 graus; Eivissa va arribar als 24,9 graus, amb una diferència històrica de 2 graus, i a Menorca es va registrar una mitjana de 24,6 graus i una anomalia de 2,2 graus.

Per altra banda, a l'estació de l'aeroport de Menorca la temperatura mitjana va ser de 25,9 graus, 3,3 graus més de l'habitual. Aquesta dada suposa que aquest setembre ha estat el més càlid de la història des que hi ha registres (1965) en aquesta estació. De la mateixa manera, el Far de Capdepera, a Mallorca, ha marcat una temperatura mitjana de 26,4 graus, amb una anomalia de 3 graus, fet que revela que ha estat el setembre més càlid des del 1989 en aquest punt.

Segons l'Aemet, la primera quinzena del mes va ser típicament "estiuenca" i la segona va tenir "característiques tardorenques". Durant els primers quinze dies de setembre es varen donar valors de màximes i mínimes altes que mai abans s'havien registrat en aquesta època de l'any. La màxima va ser de 37 graus a Pollença dia 12; de 36,9 a Formentera dia 3; de 35,3 graus a l'aeroport de Menorca dia 4 i de 34,7 graus a Sant Joan de Labritja, a Eivissa, dia 2. Per altra banda, la mínima més alta es va registrar a l'aeroport de Menorca (28,8 graus) dia 14.

Nits tòrrides i tropicals

A l'estació de Portopí, a Palma, i a l'aeroport de Menorca mai no hi havia hagut un mes de setembre amb tantes nits tòrrides des que varen començar els registres, el 1978 i el 1965, respectivament. A més, a Portopí va augmentar el nombre de nits tropicals un 37% (se'n van registrar un total de 22). L'Aemet assenyala que la mitjana per a un mes de setembre és de 16 nits tropicals i cap de tòrrida.

De la mateixa manera, a l'aeroport de Palma es va incrementar el nombre de nits tropicals un 275%, amb un total de 15, quan l'habitual són quatre. A l'aeròdrom de Menorca les nits tòrrides varen augmentar un 70% (se'n van registrar 17). Per part seva, les nits tòrrides a l'aeroport d'Eivissa van créixer un 36% (19 en total), i a Formentera les nits tropicals es van incrementar un 18% (20 durant tot el mes).

stats