Societat 19/09/2022

L'Aemet preveu que la temperatura pujarà uns 5 °C fins a final de segle a les Illes

L'Agència estatal confirma que aquest estiu ha estat el més calorós a Mallorca i que "això anirà a més"

3 min
La temperatura mitjana del mes d'agost ha estat de 27,5º C.

Palma"L'estiu més càlid d'ençà que hi ha registres, en el cas de Mallorca i Formentera, i el segon, en el cas de Menorca i Eivissa". Així ha resumit la delegada de l'Aemet (Agència Estatal de Meteorologia) a les Balears, Maria José Guerrero, l'estació que –astrològicament– acabarà aquest divendres 23 de setembre. Ara bé, Guerrero ha reconegut que les temperatures d'enguany no representen una excepció: "Això anirà a més". Segons els càlculs de l'Aemet, fins a final de segle es preveu un increment d'entre quatre i sis graus.

La temperatura més alta a totes les Balears es va registrar a Montuïri i Formentera, amb 44,5 °C. Pel que fa a temperatura mitjana, totes les illes van experimentar dades similars, tret de Formentera, amb 27,5 °C, la més elevada. A Menorca, Mallorca i Eivissa van ser de 26,3 °C, 26,2 °C i 26 °C. Com a resultat, el mes més anòmal ha estat el juny, amb 2,9 °C més del que és habitual (24,6 °C de mitjana). També destaca la primera quinzena de setembre com a "extremadament càlida", segons l'Aemet, amb quatre graus més de mitjana (27,1 °C).

Un altre indicador que fa que aquest estiu hagi estat de rècord és el de les onades de calor. "N'hem tingut una al mes a Mallorca, amb tres en total, i dues a Eivissa", ha advertit la portaveu de l'Agència Estatal, qui també n'ha destacat la durada. "Abans eren d'entre 3 i 5 dies, ara de 15 i es preveu que arribin a ser d'entre 20 i 25 dies", ha afegit. En tot cas, "mai s'havien registrat tantes onades de calor en un mateix any, atès que la xifra normal és d'una onada de calor cada dos anys i a Eivissa, una cada vuit", ha explicat.

Nits tòrrides i tropicals en augment

L'Aemet considera que el dia més càlid de l'estiu va ser el mateix que es va assolir la temperatura més elevada registrada d'ençà que hi ha registres, els 44,5 ºC de Formentera i Montuïri, el 13 d'agost. El mateix dia es va arribar a altres rècords absolts: 39,1 ºC a Palma Portopí i a 41 ºC a l'aeroport d'Eivissa. Per altra banda, les temperatures mínimes també han estat significatives. En detectar-se els vespres, aquestes són qualificades com a "nits tòrrides" (quan superen els 25 ºC). Les més elevades es van trobar a Banyalbufar, amb 30,3 ºC; a Formentera, amb 27,8 ºC, i Eivissa, amb 26,7 ºC. Pel que fa a Menorca, enguany es va donar la nit més calorosa d'ençà que hi ha registres, amb 28,8 ºC.

En la mateixa línia, també és simptomàtic de l'augment de les temperatures el nombre de nits tropicals (quan superen els 20 ºC). A l'estació de l'aeroport de Palma van augmentar un 123%, amb 47, quan la xifra normal és de 21. Es tracta de la xifra més elevada d'ençà que es van començar a registrar dades, en 1954. En el cas de l'estació de Palma Portopí l'augment va ser del 35% (amb 89 enlloc de 66); en el de l'aeroport d'Eivissa, un 25% (amb 64 enlloc de 51) i en el de l'aeroport de Menorca, un 46% (67 enlloc de 46).

Preguntada per les possibles causes d'aquestes temperatures, Maria José Guerrero ha argumentat que són producte "de masses d'aire càlid" i, alhora, fruit d'una tendència que s'agreujarà encara més. "La tendència és que els estius siguin cada vegada més càlids", ha afirmat. Ara bé, això no garanteix que l'estiu que ve sigui exactament com aquest, ha matisat. De la mateixa manera, "el nombre de nits càlides passarà de les 5 a l'any que hi havia a l'inici de segle a entre 40 i 60 per any", ha declarat.

Precipitacions d'estiu i tardor

Quant a les precipitacions, l'Aemet conclou que l'estiu ha estat sec a les Illes, a excepció de Menorca, que es considera que ha estat humit perquè va ploure tres dies. A més, es van duplicar les rissagues, amb sis en total. També es van duplicar al conjunt de l'Arxipèlag els dies amb pluja de fang, amb set.

Finalment, Guerrero ha avançat la previsió meteorològica per a la tardor. Així, s'espera que sigui càlida i amb precipitacions normals. Concretament, es calcula que la temperatura mitjana del mes d'octubre sigui de 19 °C; la de novembre, de 14 °C; i la de desembre, d'11 °C. Les prediccions apunten que plourà una mitjana de 219 litres per metre quadrat, tot i que amb diferències entre la primera i la segona meitat. Mentre que d'octubre a novembre predominaran les pluges, tempestes, calabruix i possibles caps de fibló, a partir de novembre seran protagonistes les precipitacions generals i moderades, juntament amb alguna gelada.

stats