Societat 19/09/2022

La temperatura de l'aigua a La Dragonera assoleix el màxim històric a Espanya aquest estiu

El mar Mediterrani supera els 31 graus entre el juny i l'agost d'enguany

ARA Balears
2 min
L'illa de La Dragonera.

PalmaLa temperatura de l'aigua de la mar Mediterrània va superar els 31 graus durant els mesos d'estiu, entre juny i agost, segons les dades recollides per la xarxa de boies de Ports de l'Estat. La màxima històrica a tot Espanya es va detectar a la boia ubicada a la Dragonera, que va assolir els 31,36 graus el passat 24 d'agost. L'episodi d'escalfament ha estat més acusat a la mar Mediterrània que a la resta d'Espanya, on s'han registrat diversos rècords absoluts.

Les boies de Ceuta, el cap de Gata, el cap de Palos, València, Tarragona exterior i la Dragonera han superat les temperatures màximes mesurades des que van començar a funcionar, i, a més, els 31,36 °C mesurats per la boia de Dragonera el mes d'agost, són el rècord absolut de les xarxes de Ports de l'Estat des que hi ha registres.

Tot i així, aquest episodi d'altes temperatures de l'aigua persistents durant els mesos de juny, juliol i agost ha estat més acusat a la Mediterrània, on s'han aconseguit els valors més grans a les estacions de mesura.

La boia de l'illa de la Dragonera, operativa des de l'estiu del 2009, que ja ostentava el rècord històric de temperatura de l'aigua des de l'any 2018, quan va registrar 31,27 °C, ha tornat a batre aquesta marca dues vegades, en mesurar 31,34 °C dia 11 d'agost a les 15 hores i posteriorment en assolir els 31,36 °C el 24 d'agost a les 15 hores, que queden com el valor registrat més gran de temperatura de l'aigua obtingut per les xarxes de mesura de Ports de l'Estat.

Rècords a diverses boies

Les altes temperatures a la Mediterrània han deixat també rècords a les sèries individuals de diverses boies. La boia de València, operativa des de l'any 2005, va mesurar 29,94 °C dia 11 d'agost a les 18 hores, que superaren el valor del seu rècord anterior, de 28,65 °C, assolit l'agost del 2015. Amb un valor proper, la boia exterior de Tarragona, en funcionament des del 2004, va registrar 29,77 °C l'11 d'agost a les 18 hores, per sobre del seu màxim anterior, 29,56 °C, que datava d'agost del 2018.

Hi destaquen també a la mar Cantàbrica i les Canàries. En aquestes zones no es van arribar a marcar valors de rècord històric, però sí que s'han superat els màxims associats als mesos de juliol i agost a diverses estacions. Pel que fa a l'Atlàntic, els valors de la temperatura de l'aigua no han estat tan elevats, i tampoc han registrat rècords històrics globals a les boies de Ports de l'Estat, encara que sí que s'han superat valors històrics associats al mes de juliol.

stats