Artesania
Societat 24/09/2023

La tela de llengües, els siurells i les sabates porqueres, més protegides gràcies al nou reglament europeu d'artesania

La norma preveu fer front a les imitacions i falsificacions, a més d'impulsar la supervivència dels artesans en els seus sectors

ARA Balears
2 min
La roba de llengües.

PalmaEl nou reglament de la Unió Europea per protegir l'artesania amb una indicació geogràfica, com es fa amb els vins i els aliments, obre un ventall de possibilitats per protegir icones mallorquines com ara la tela de llengües, els siurells, les sabates porqueres i les senalles de llata, davant les imitacions i les falsificacions, i també per impulsar la supervivència dels artesans dins els seus respectius sectors.

Segons ha recollit Europa Press, el ple del Parlament Europeu va donar el vistiplau a l'acord entre institucions per protegir amb un marc basat en indicacions geogràfiques aquells productes artesanals o industrials que, per la seva singularitat (tant d'origen com de producció), hagin de ser protegits com estableixen la UE i els acords comercials amb països tercers, seguint l'exemple que ja s'aplica des de fa dècades a l'agroalimentació, els vins i els licors. Així, el text garantirà que productes de renom a cada territori estiguin protegits tant a la UE com en l'àmbit internacional, i per això, unificarà normes nacionals sobre registres, control i aplicació de la protecció de les indicacions geogràfiques.

El director insular d'Artesania del Consell de Mallorca, Pere Ferrer, ha assenyalat que avui dia el comprador no disposa d'elements per identificar si un producte és realment artesà i està elaborat a Mallorca. Aleshores, la norma permetria garantir al client poder distingir un producte genuí d'un altre que no ho és.

Així mateix, segons el text, les empreses més petites rebran suport per tramitar les sol·licituds, que hauran de fer-se a través de les associacions. El producte que vulgui accedir a la protecció europea haurà de complir tres criteris: ser originari d'un lloc o regió específics; que la seva qualitat, reputació o característiques siguin singulars del seu origen geogràfic, i que almenys un dels passos de producció es faci a la zona geogràfica definida.

Creació d'una marca pròpia d'Artesania de Mallorca

Al marge de la normativa europea, fonts del Consell han indicat que s'està tramitant la creació d'una marca pròpia d'Artesania de Mallorca en forma de segell distintiu per diferenciar els artesans de l'illa. L'elaboració de la marca ja està en marxa, han assegurat, i s'ha començat la tramitació de la imatge corporativa i del reglament. Una vegada es tinguin aquests dos elements, s'iniciarà el registre de la marca, que pot demorar-se entre 12 i 18 mesos.

stats