Societat 24/12/2021

Taulades de Nadal: grups reduïts a casa i certificat a la mà a la restauració

El passaport covid serà obligatori a tots els bars i restaurants, inclosos els locals de menys de 50 persones, i el Govern recomana que els no vacunats no assisteixin a reunions socials

3 min
Un cambrer validant el codi QR del certificat covid d'un client.

PalmaLes Illes Balears afronten el segon Nadal pandèmic, marcat per l'augment de contagis de coronavirus en les darreres setmanes. Davant d'aquesta situació, ja són moltes les famílies que comencen a dubtar de si trobar-se en dinars i sopars durant les festes. El Govern va anunciar just aquest dijous que el passaport covid serà obligatori a tots els locals de restauració des del moment en què es publiqui al BOIB entre Nadal i Cap d'Any. També ho serà als bars i restaurants de menys de 50 persones d'aforament, a diferència de com estava establert fins ara.

Aquesta nova mesura, conjuntament amb el fet que es limitarà l'aforament i es restringiran segons quins actes de les festes populars, l'haurà de ratificar el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). Mentrestant, el que ja està en vigor són totes les mesures incloses dins el nivell 3 d'alerta sanitària, ja que Mallorca passarà del 2 al 3, Eivissa també passa al 3 (i estava a l'1) i Formentera passa al 2. Menorca queda en el mateix nivell. L'autorització del TSJIB podria arribar a final de la setmana vinent.

En aquest context, la consellera de Salut, Patricia Gómez, recomana fer sopars i dinars de Nadal en grups reduïts i que les persones no vacunades no assisteixin a celebracions ni reunions socials ni familiars. Les mesures més efectives per evitar contagis tornen a ser les mateixes de sempre: utilitzar la mascareta, distància, ventilació, no barrejar grups bombolla i, preferiblement, estar en espais oberts.

Gómez aconsella que els grups siguin estables i que no s'assisteixi a una trobada social o familiar amb símptomes. Durant les reunions, és millor tenir les finestres obertes perquè circuli l'aire i dur la mascareta sempre que no es mengi o begui. A més, si es pot evitar fer dinars o sopars llargs, millor, i sempre que sigui possible, que es facin a l'exterior. De la mateixa manera, la consellera recorda la importància d'evitar l'entrada en establiments on no es respectin les normes de seguretat.

En la mateixa línia, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses a les Balears, Javier Arranz, va demanar que la ciutadania compleixi les normes de prevenció –mascareta en interiors, ventilació, distància física i higiene– i també va fer una crida a les persones no vacunades: "Si una persona no està vacunada, ni es protegeix a ella ni protegeix les altres. Que les persones no vacunades es repensin molt seriosament si han d'anar a reunions de Nadal, i més en interiors", va proclamar Arranz aquesta setmana. Més enllà de les festes, el que també preocupa a Salut és la situació de després, especialment si es continua amb la tendència de contagis actual. "La cosa no va gaire bé. La situació és complicada i ho serà més d'aquí a unes setmanes", va assegurar Arranz.

Festes populars

Pel que fa a les festes populars, el portaveu del Govern, Iago Negueruela, va explicar que s'hauran d'establir controls de cabuda per a l'accés a tots els actes que es facin tant a l'interior com a l'aire lliure. Això inclou revetles, concerts, ballades populars, sopars a la fresca i actes similars. El Govern, a més, posa el focus en els esdeveniments següents: als foguerons, no es podrà torrar ni habilitar zones per menjar i beure, mentre que les ballades populars s'hauran de fer amb mascareta.

En les celebracions religioses s'haurà de respectar l'aforament dels llocs de culte i estar asseguts amb la mascareta. Per a les cavalcades dels Reis s'ha demanat que es mantingui la distància de seguretat i que els recorreguts siguin més llargs per evitar aglomeracions. Igualment, s'estén l'alerta a les festes multitudinàries, els balls de dimonis, les festes del pi i concerts o festes lligades al Cap d'Any.

A més de les festes populars, el passaport covid es demanarà als establiments següents: gimnasos i instal·lacions esportives, acadèmies de ball, esdeveniments culturals i esportius (cinemes, circs, teatres, auditoris, sales de concerts, spas i piscines cobertes). També en congressos, seminaris, reunions de negocis, conferències i esdeveniments d'aquesta índole. I als clubs de la gent gran, establiments de joc i apostes, a part dels bars, cafès i restaurants de tota mena, com ja s'ha comentat. Destaca que serà igualment obligatori per participar en competicions esportives i entrenaments d'àmbit autonòmic a l'aire lliure en persones de més de 12 anys.

stats