Europa s'omple de restriccions per Nadal: què demana cada país?

El certificat de vacunació és imprescindible a molts estats, però alguns demanen també un test addicional

3 min
Desenes de persones fan cua per fer-se un test de covid a Lisboa (Portugal)

BarcelonaDesprés d'uns quants mesos d'haver recuperat la llibertat de moviment gràcies al passaport de vacunació unificat a la Unió Europea, les restriccions han tornat a emergir a les portes de Nadal. Sigui per turisme o per visites familiars, aquestes festes són dates amb molta circulació de persones, però cada dia hi ha alguna novetat en algun estat europeu, fet que obliga a actualitzar sovint els requisits abans de viatjar, tant per entrar al país com per participar de la vida social. Fem un repàs d'alguns dels països europeus que han endurit les restriccions anticovid abans de les festes.

mapa

Portugal

Portugal va ser el primer que va tornar a demanar un test amb resultat negatiu per entrar al país, també a les persones vacunades. Des de l'1 de desembre s'exigeix una PCR negativa feta 72 hores abans d'embarcar a l'avió o 48 hores si és un test d'antígens. Si l'entrada és per carretera, s'accepta el certificat de vacunació. Un cop a territori portuguès, la mascareta és obligatòria a espais tancats. Les discoteques estaran tancades a partir de dissabte i es demanarà un test negatiu per entrar a allotjaments turístics i espectacles culturals. A més, els dies 24, 25, 30, 31 de desembre i 1 de gener també caldrà ensenyar una prova negativa per accedir als restaurants (per a la resta de dies, cal el certificat de vacunació).

Itàlia

Itàlia també exigeix un test negatiu per entrar (fet com a màxim 48 hores abans si és PCR i 24 si és test ràpid), malgrat tenir la pauta completa de vacunació. Els no vacunats, a més, han de fer una quarantena de cinc dies. El govern de Mario Draghi ha reunit aquest dijous d'urgència els seus ministres per aprovar un paquet de noves mesures, que inclouen l'ús de la mascareta també a l'aire lliure, mentre que als interiors haurà de ser del tipus FFP2. També es prohibeixen les festes que suposin aglomeracions al carrer, i als restaurants només hi poden entrar les persones immunitzades.

Irlanda

Passa el mateix a Irlanda, on tots els viatgers, independentment del seu estat de vacunació, han de presentar una PCR (72 hores) o un test d'antígens (48 hores) abans d'arribar (per als no vacunats només és vàlida una prova PCR). Un cop al país, només poden entrar als bars i restaurants les persones immunitzades. A més, cal dur mascareta als interiors, i hi ha limitacions d'horaris i d'aforament.

Grècia

Almenys fins al 10 de gener, Grècia també exigeix un test negatiu (PCR de les últimes 72 hores o test ràpid de les últimes 24) a tothom que entri al país. A més, el certificat de vacunació o recuperació és necessari per entrar a la restauració, centres culturals i atraccions turístiques, i en dates assenyalades com Cap d'Any s'haurà de complementar amb un test negatiu. A Grècia, la mascareta també és obligatòria a l'exterior.

Escandinàvia

Dinamarca ha anunciat aquest dijous que a partir del 27 de desembre tothom que vulgui entrar al país haurà de presentar un test negatiu, malgrat estar vacunat (una PCR feta les últimes 72 hores o un test ràpid de les últimes 48). Les autoritats daneses obliguen a dur mascareta a interiors, les discoteques i centres culturals estan tancats i cal mostrar el certificat covid per entrar als restaurants. Suècia també demanarà una prova negativa feta les últimes 48 hores per entrar al país, en aquest cas a partir del 28 de desembre. A Noruega no és obligatori fer-se-la abans de viatjar, però sí just després d'arribar.

Regne Unit

Les autoritats britàniques exigeixen un resultat negatiu a tots els passatgers, independentment de si estan vacunats. A més, cal fer-se una PCR un cop al país, que cal demanar i pagar abans d'arribar, i aïllar-se fins a tenir el resultat negatiu. Els no vacunats, a més, han de fer una quarantena de 10 dies.

Suïssa

Tots els viatgers que entrin a Suïssa, inclosos els vacunats i recuperats, també han de presentar una PCR negativa (últimes 72 hores) o un test d'antígens (24 hores). A més, les persones no immunitzades s'hauran de fer una segona prova entre el quart i el setè dia després d'haver entrat al país.

Alemanya

Les autoritats alemanyes han anunciat aquest dijous que inclouen Espanya a la llista de territoris d'alt risc per covid, cosa que obliga a registrar-se abans de viatjar al país, però segueix sent suficient el certificat covid (vacunat, recuperat o test negatiu) per entrar. En cas de no tenir-lo, cal fer una quarantena de 10 dies. A territori alemany, les restriccions són molt severes per als no immunitzats, que no poden entrar a gastronomia, cinemes i teatres.

França

A França, els viatgers procedents dels estats membres de la UE han d'ensenyar el certificat covid i, per tant, no cal fer-se un test si s'està vacunat o recuperat de la malaltia. El certificat, a més, és necessari per accedir a tots els esdeveniments culturals i recreatius, a restaurants, museus, cinemes i centres comercials, entre d'altres. Les discoteques, per exemple, estan tancades des de principis de desembre.

stats