Societat 23/12/2021

El certificat covid serà obligatori en tota la restauració i a les festes populars

Eivissa i Mallorca han passat a nivell 3 com Menorca, mentre que Formentera ha pujat al nivell 2 d'alerta sanitària

2 min
El portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela.

PalmaEl passaport covid serà obligatori en tots els locals de restauració des del moment que es publiqui al BOIB en els pròxims dies. També ho serà als bars, cafès i restaurants de menys de 50 persones de cabuda, a diferència de com estava establert fins ara. Ho ha anunciat el portaveu del Govern, Iago Negueruela, després d'haver-ho acordat a la mesa de diàleg social amb els diferents agents socials.

Aquesta nova mesura, conjuntament amb el fet que es limitarà l'aforament i es restringiran segons quins actes de les festes populars, ho haurà de ratificar el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). Mentrestant, el que ja està en vigor a partir d'avui són totes les mesures incloses dins el nivell 3 d'alerta sanitària, ja que Mallorca passarà del 2 al 3, Eivissa també passa al 3 (i estava a l'1) i Formentera passa al 2. Menorca queda en el mateix nivell. L'autorització del TSJIB podria arribar a final de la setmana vinent.

Específicament, pel que fa a les festes populars, s'hauran d'establir controls de cabuda per a l'accés a tots els actes que es facin tant a l'interior com a l'aire lliure. Això inclou revetles, concerts, ballades populars, sopars a la fresca i actes similars. Així i tot, el Govern ha volgut posar el focus en els següents esdeveniments: als foguerons no es podrà torrar ni habilitar zones per menjar i beure i les ballades populars s'hauran de fer amb mascareta.

En les celebracions religioses s'haurà de respectar l'aforament dels llocs de culte i estar asseguts amb la mascareta. Per a les cavalcades dels Reis s'ha demanat que es mantingui la distància de seguretat i que els recorreguts siguin més llargs per evitar aglomeracions. Igualment, s'estén l'alerta a les festes multitudinàries, els balls de dimonis, les festes del pi i concerts o festes lligades al Cap d'Any.

A més de les festes populars, a partir d'ara el passaport covid també es demanarà als establiments següents: gimnasos i instal·lacions esportives, acadèmies de ball, tota classe d'esdeveniments culturals i esportius (cinemes, circs, teatres, auditoris, sales de concerts, spas i piscines cobertes). També en congressos, seminaris, reunions de negocis, conferències i esdeveniments d'aquesta índole. Als clubs de la gent gran, establiments de joc i apostes, a part dels bars, cafès i restaurants de tota mena, com ja s'ha comentat. Destaca que serà igualment obligatori per participar en competicions esportives i entrenaments d'àmbit autonòmic a l'aire lliure en persones de més de 12 anys.

Multes més cares

El Govern no només ha apujat el nivell d'alerta sanitària, també ho ha fet amb relació a les multes per infraccions. Així doncs, per a tots aquells locals on no es demani el certificat covid i ho hagin de fer, les sancions aniran dels 3.000 fins als 600.000 euros, depenent de la gravetat de la infracció. Finalment, s'ha decretat que aquest paquet de mesures serà vigent fins al pròxim 24 de gener.

stats