Societat 04/05/2021

Suspenen de feina i sou un catedràtic de la UIB per coaccions i amenaces a una professora

L'Audiència de Palma va condemnar Miguel Beltrán a dos anys d'allunyament de la víctima i sis mesos de presó

ARA Balears
2 min
Entrada d'un dels edificis de la UIB

PalmaLa Universitat de les Illes Balears ha resolt l'expedient que tenia obert contra el catedràtic Miguel Beltrán per coaccionar i amenaçar la professora Lucrecia Burges, amb la decisió de suspendre'l de feina i sou durant sis mesos, segons ha avançat el Diario de Mallorca i ha confirmat l'ARA Balears. L'Audiència de Palma ja el va condemnar a sis mesos de presó i dos anys d'allunyament de la víctima.

Segons han informat fonts de la UIB, quan la víctima va denunciar els fets a la universitat, es van fer "algunes passes internes", com ara un informe de riscos laborals. En el moment que es van detectar que les amenaces i les coaccions anaven més enllà de la competència de la universitat, li van recomanar que denunciàs als jutjats.

Al mateix temps la UIB va obrir un expedient paral·lel al procés judicial en què van imposar a l'acusat una mesura d'allunyament de la víctima d'un any, de manera que amb la mesura de l'Audiència hauran estat un total de tres. Arran de la resolució judicial, del 31 d'octubre de 2020, la universitat va tornar a obrir l'expedient –que havia quedat aturat per les diligències als jutjats– i a finals d'abril ha resolt suspendre el catedràtic de feina i sou durant sis mesos.

Cal recordar que la víctima denuncià, per un costat, una sèrie de suposades intimidacions i insults provinents del catedràtic i la seva parella i, per l'altre, un seguit de telefonades –al despatx i a casa seva–, publicacions a les xarxes socials i correus anònims que es referien a qüestions acadèmiques i personals. La Policia, però, no en va esbrinar l'autoria perquè s'havien utilitzat sistemes d'anonimat a la xarxa i servidors de l'estranger. "Et farem fora de la Universitat", "els teus dies a la UIB estan comptats" i "ets una criminal" són alguns exemples dels missatges que va rebre.

Mobilització universitària

Tant els alumnes com els professors de la UIB han donat el seu suport a la víctima al llarg dels darrers mesos. La Comissió Feminista de la Universitat de les Illes Balears va exigir el desembre de 2020 "l'expulsió immediata" del catedràtic. A través d'un vídeo difós a les xarxes socials, també van reclamar que una reparació cap a la víctima i que es facin "protocols eficients amb una política feminista real". Només un mes abans d'això, els professors del Departament de Filosofia va demanar a través d'una carta que la UIB garantís "la protecció de la víctima" i que "vetlàs" perquè es compleixi la sentència que hi ha contra el condemnat.

stats