Professors de Filosofia de la UIB donen suport a la professora coaccionada durant anys pel catedràtic d'Ètica

En una carta oberta demanen a la UIB que garanteixi "la deguda protecció de la víctima" i que "vetli" perquè es compleixi la sentència que hi ha contra el condemnat 

Professors del departament de Filosofia i Treball Social de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han escrit una carta oberta per mostrar el seu suport a la professora que va sofrir mobbing durant sis anys per part d'un catedràtic d'Ètica, el qual ha estat condemnat a sis mesos de presó per un delicte de coaccions. A més, el catedràtic té una ordre d'allunyament, haurà de pagar una indemnització i té una inhabilitació especial. 

Els docents que han signat la carta també han exigit que les autoritats acadèmiques de la universitat garanteixin "la deguda protecció de la víctima" i que "vetlin pel compliment integral de la sentència". Així mateix, afegeixen que "s'adoptin les mesures que considerin oportunes i proporcionals al delicte comès per un funcionari públic". 

En el text, expliquen que la sentència ferma que hi ha sobre el catedràtic "deixa ben clar qui ha estat el responsable de les coaccions" i lamenten "la deplorable imatge que aquest cas ha projectat" del seu departament i del conjunt de la UIB. A més, han dit que "el que resulta més deplorable i penós pel bon nom del Departament de Filosofia i Treball Social és que el condemnat que ha duit a terme aquestes indesitjables accions sigui catedràtic d’Ètica". 

A banda de la carta, a la universitat s'han trobat cartells penjats en els passadissos que critiquen la "complicitat de la UIB" amb l'agressor i demanen on eren el vicerectorat, OCDS i l'IBdona "quan la UIB s'aliava amb l'agressor i criminalitzava l'agredida". 

Cal recordar que la víctima denuncià, per un costat, una sèrie de suposades intimidacions i insults provinents del catedràtic i la seva parella i, per l'altre, un seguit de telefonades –al despatx i a casa–, publicacions a les xarxes socials i correus anònims que es referien a qüestions acadèmiques i personals. La Policia, però, no en va esbrinar l'autoria perquè s'havien utilitzat sistemes d'anonimat a la xarxa i servidors de l'estranger. "Et farem fora de la Universitat", "els teus dies a la UIB estan comptats" i "ets una criminal" són alguns exemples dels missatges que va rebre.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF