Societat 27/06/2019

Anònims i amenaces: assetjament a una professora de la UIB

La disputa per una assignatura del Departament de Filosofia situa un professor i un catedràtic com a principals sospitosos

Anna Schnabel
3 min
Imatge del judici

PalmaUna desena de professors i algun alumne de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han omplit aquest dijous l'avantsala del jutjat penal de Palma que acull el judici oral contra un catedràtic i un professor del Departament de Filosofia. Se'ls acusa d'haver assetjat laboralment des d'almanco el 2014 l'única professora del departament. La víctima ha narrat els insults, crits, seguiments amb el cotxe i gesticulacions despectives que suposadament va patir per part de l'entorn del catedràtic i, per altra banda, un seguit de telefonades –al despatx i a casa–, publicacions a les xarxes socials i correus electrònics anònims per desacreditar-la en l'àmbit acadèmic i personal. "Et farem fora de la Universitat", "els teus dies a la UIB estan comptats" i "ets una criminal" són només alguns exemples dels missatges que va rebre i denunciar. Altres professors del departament també acabaren rebent correus anònims. Fins i tot un d'ells va denunciar que li havien manipulat els frens de la moto, tot i que tampoc no se'n va arribar a determinar l'autoria. Tots els afectats atribueixen als acusats i al seu cercle la intenció d'assumir l'assignatura d'Antropologia, que la víctima impartia.

La Fiscalia demana un any de presó i cinc d'allunyament per a cadascun dels acusats, mentre que l'acusació particular reclama dos anys de presó per a cadascun. Ambdós han negat els càrrecs i la voluntat de prendre l'assignatura a la víctima. "A més, la dinàmica de la UIB és tal que si algú plagia una tesi no passa res", ha afegit el catedràtic. Per part seva, el professor ha negat que hagués estat l'autor o l'inductor de les telefonades, tot i que la gravació d'una conversa entre la víctima i un alumne, que ha estat reproduïda durant el judici, ha revelat que, segons va dir el mateix estudiant en almanco una ocasió, altres alumnes manifestaren que un dels acusats "volia destapar que la professora havia plagiat la seva tesi", utilitzant si calia la premsa per difondre-ho, i que "es volien quedar amb la seva assignatura".

La Universitat descarta el plagi

La tesi doctoral de la víctima mai va ser formalment denunciada per ningú, tenint en compte que existeixen mecanismes legals per fer-ho davant d'una sospita de plagi. Per altra banda, arran de la propagació dels rumors i l'evident clima de tensió que regnava a la facultat, la UIB va practicar l'any 2016 una anàlisi informal de la tesi i va descartar el plagi.

La institució acadèmica també seu al banc dels acusats com a responsable civil subsidiària. La víctima ha declarat que va informar de les intimidacions la Síndica de Greuges, el Departament de Riscos Laborals, el vicerector de Professorat, José Luis Ferrer, i el mateix rector, Llorenç Huguet, però que no varen actuar i es van limitar a recomanar-li que ho denunciàs a la Policia. Un dels acusats també ha criticat la "passivitat" de la UIB, mentre l'altre fins i tot ha declarat que el vicerector li va recomanar: "Jo de tu m'allunyaria d'aquesta professora tant com puguis".

Al judici també hi ha testificat l'aleshores cap del Departament de Riscos Laborals de la UIB, qui ha qualificat de "brutals" les constants intimidacions a la víctima, tot i que ha assegurat que no tenia evidències de l'autoria dels anònims i les amenaces: allò que ni els tècnics del Centre de Tecnologies de la Informació (CTI) de la UIB ni els agents de la Unitat de Delictes Tecnològics de la Policia Nacional tampoc no aconseguiren determinar perquè s'havien utilitzat servidors radicats a l'estranger i sistemes d'anonimat a internet.

La (possible) implicació d'alumnes

Segons els professors que han declarat com a testimonis de l'assetjament laboral, els autors intel·lectuals dels fets tenien informació privilegiada que només un professor o un doctorand podia tenir. Durant el judici també s'ha evidenciat la possible implicació d'alumnes en els fets denunciats. Diversos testimonis han explicat, per exemple, que un estudiant de Filosofia va publicar en una intranet de l'alumnat un document que afectava la professora. Dies després, la víctima va agafar la baixa.

Les preguntes de la Fiscalia i l'acusació també han fet èmfasi a aclarir les circumstàncies d'un incident que es produí a la biblioteca de la facultat, el maig del 2016, en què el professor hauria estat trobat en una àrea restringida consultant la tesi doctoral de la perjudicada, acompanyat d'un altre estudiant. L'acusat ho ha negat i ha assegurat que només cercava la 'Bíblia Vulgata' i la 'Summa Teològica' de Tomàs d'Aquino, entre altres llibres, i s'ha queixat davant la magistrada de la "mala educació" de la bibliotecària quan l'avisà que no tenia permís per ser allà. La cap de la biblioteca ha declarat, no obstant això, que després de 37 anys treballant a la biblioteca, mai no s'havien trobat fins aleshores amb allò que ha qualificat d'intrusió.

stats