Abusos

El pederasta dels Maristes haurà d'entrar a la presó: el Suprem confirma la condemna de 21 anys

El pare del primer denunciant recorda que no s'ha fet justícia amb totes les víctimes perquè la majoria de casos es van considerar prescrits

3 min
L’exprofessor dels Maristes Sants-Les Corts Joaquim Benítez entrant ahir al Palau de la Justícia per conèixer la sentència de l’Audiència de Barcelona que  li ha imposat  21 anys i nou mesos de presó per haver abusat de quatre alumnes entre el 2006  i el 2009.

BarcelonaLa justícia no té dubtes: l'exprofessor dels Maristes Joaquín Benítez va abusar sexualment de quatre alumnes de manera continuada entre el 2006 i el 2009. El Tribunal Suprem ha ratificat la primera sentència de l'Audiència de Barcelona, que va condemnar l'home a 21 anys i 9 mesos de presó. Gairebé set anys després que una investigació periodística d'El Periódico destapés el cas, el pederasta continua en llibertat provisional, tot i els intents de les famílies de les víctimes perquè ingressés a la presó. Benítez no va entrar preventivament a la presó durant la investigació del cas, com tampoc després de la primera sentència del 2019, ni quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va confirmar per primer cop la condemna. Ara el pronunciament del Suprem fa que la sentència ja sigui ferma i s'ordenarà l'empresonament.

El pare que va presentar la primera denúncia contra Benítez, Manuel Barbero, recorda que tot i la contundència de la sentència, al pederasta només se l'ha condemnat per quatre de les 17 denúncies que va arribar a acumular, ja que la resta es van considerar prescrites. "Justícia no se’n fa quan només es castiga Benítez per quatre delictes d’abusos sexuals quan hi ha hagut moltes més denúncies, quan no hi ha hagut una investigació a fons per part de l’administració tot i haver-hi tantes denúncies per abusos sexuals de tantes víctimes contra professors dels Maristes i la justícia no els ha volgut escoltar", diu a l'ARA Barbero. Es mostra "escèptic" amb la repercussió pràctica del cas, "veient la poca implicació de les administracions per voler saber més i poder combatre aquesta xacra".

El nou pronunciament també fa responsable directe l'asseguradora de l'escola perquè cobreixi la indemnització de 120.000 euros per a les víctimes i diu expressament que ha de pagar encara que la pòlissa no ho cobreixi. Malgrat tot, la Fundació Champagnat, de la qual depèn el centre, ha celebrat la decisió del Suprem i ha assegurat que ells van ser els primers a portar el cas a la Fiscalia i que des d'aleshores han aplicat tots els protocols contra abusos sexuals a menors.

En canvi, Benítez ha explicat que s'esperava una rebaixa de 3 o 4 anys de la condemna perquè "ha donat la cara". Amagant el seu rostre amb un passamuntanyes per guardar una "mínima prudència" davant l'entrada imminent a la presó, l'exprofessor ha dit al programa Planta Baixa de TV3 que creu que entrarà a Puig de les Basses en 10 o 15 dies. "Demano perdó a la gent que s'ha sentit perjudicada per mi i o per les meves males actuacions", ha afegit.

Un patró que descarta la fabulació

La nova sentència del Suprem parteix del relat de les quatre últimes víctimes del pederasta dels Maristes i recorda que les seves declaracions al judici van ser "detallades" i sense "contradiccions". D'acord amb el que explicaven els nois, el tribunal conclou que el pederasta havia adquirit un "patró" de comportament amb els anys: escollia alumnes que "destaquessin" a la classe d'educació física, els portava "al seu despatx", amb l'excusa de tractar-los una molèstia física i "s'aprofitava" del seu paper de "superioritat" com a docent per abusar-ne sexualment. El tribunal també ha tingut en compte els informes pericials i forenses del cas i la mateixa declaració de Benítez, "no només perquè ha reconegut parcialment els fets, sinó perquè aquest reconeixement és una evidència objectiva que els abusos denunciats no són una fabulació" dels menors.

Malgrat els arguments de la sentència, que deixa definitivament el pederasta a les portes de la presó, Barbero insisteix que "no hi ha justícia quan la justícia tarda gairebé set anys a dictaminar sobre un pederasta confés". Segons el pare del primer denunciant, tant Benítez com, sobretot, la resta de professors també denunciats per abusos als Maristes –respecte de qui es van arxivar les investigacions perquè estaven prescrites– "no pagaran pel que van fer". "La justícia que només busca castigar l'agressor sense tenir en compte la restauració de la víctima no és justícia", conclou.

stats