S'ha cremat una superfície forestal de tres hectàrees aquest 2018

El coll de Síller, al Port de Pollença, es recupera de l'incendi més greu del 2017, en el qual es varen cremar 80 hectàrees

El passat 1 de maig va començar la temporada d'alt risc, que s'allargarà fins al 15 d'octubre. Durant aquests mesos no es podrà fer foc en àrees forestals ni a menys de 500 metres d'aquestes, excepte qui disposi d'una autorització administrativa especial per activitats que puguin generar un perill d'incendi.

Segons l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), durant el 2018 hi ha hagut 22 conats d'incendi a les Illes, que han cremat 3,09 hectàrees de superfície forestal, però de moment no s'ha registrat cap incendi forestal real.

Gairebé el 90% dels incendis s'originen per causes antròpiques, ja sigui per negligències, accidents o intencionadament, per la qual cosa és recomanable tenir molta cura durant tot l'any, però sobretot durant aquests mesos de temperatures més altes, amb els cigarrets, la maquinària, les cremes de restes vegetals i el material pirotècnic.

Recuperació del coll de Síller

Durant el 2017 hi va haver 93 incendis, que varen afectar un total de 167 hectàrees. El més greu va ser el del coll de Síller, al Port de Pollença. L'incendi es va originar el vespre del 27 de desembre a causa de la ruptura d'un cable de mitjana tensió i va arrasar 80 hectàrees de càrritx i garballons, ja que bufava vent fort.

El foc va obligar a desallotjar 60 cases de la urbanització del Vilar per precaució i a tancar la carretera que la uneix amb el Port. Tot i això, aquella mateixa nit totes les famílies que havien estat desallotjades per precaució varen poder dormir a casa seva. 

Avui dia, després de cinc mesos, a la muntanya de Síller ja s'hi pot apreciar vegetació verda de nou. Els garballons tornen a treure fulla i el paisatge es recupera.

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF