Societat 23/12/2021

El Consell aprova més de 60 milions d'euros en subvencions directes per als ajuntaments

La institució insular ha donat llum verda als pressuposts del 2022 amb una partida de prop de 520 milions d’euros

ARA Balears
3 min
El Consell aprova els pressuposts de 2022

Els ajuntaments rebran més de 60 milions d'euros en subvencions directes per part del Consell de Mallorca l'any 2022. Així ho inclouen els pressuposts de la institució insular, que s'han aprovat aquest dijous en un ple extraordinari. Per la presidenta, Catalina Cladera, aquests són els comptes de "la recuperació econòmica" després de la crisi de la pandèmia. En concret, la partida del Consell per a l'any que ve ascendeix a 519,6 milions d'euros, un increment del 5% pel que fa al pressupost d'enguany. Per la seva banda, l'oposició, encapçalada pel PP, ha criticat la partida per "insuficient".

Un dels principals punts del debat ha estat el traspàs de la competència d'Ordenació Turística, que la institució insular assumirà per primera vegada a partir del primer de gener. Per Cladera, és una passa important, però el PP lamenta que "una competència tan important no estigui ben dotada econòmicament", segons ha dit el seu portaveu, Llorenç Galmés. Cladera, per part seva, ha lamentat que l'oposició no "s'hagi estudiat els pressuposts" i així ha demostrat "el poc interès en la institució".

Ara bé, El Pi ha lloat el procés de tramitació dels pressuposts, ja que s'han atès les seves aportacions, com les inversions en carreteres per valor de més de 8 milions d'euros i la quantia significativa per als centres de menors. Tot i això, el grup s'ha abstingut en la votació final perquè considera la partida total "poc equitativa", ja que "no inclou els sectors que més estan patint les conseqüències de la pandèmia: gent gran, joves, pime, comerciants i restauradors", segons ha explicat el portaveu de la formació, Pere Soler. El PP ha afegit que els pressuposts "menyspreen els majors i els col·lectius més vulnerables amb prestacions totalment insuficients" i ha assegurat que "s'abandonen els ajuntaments, sense assistència tècnica i perjudicant els més petits". Mentrestant, per Ciutadans no s'hi inclou un pla de contingència per si els doblers del Govern autonòmic i espanyol no arriben.

Per altra banda, el conseller d'Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, ha explicat que es canalitzarà l'arribada de nous recursos en forma de fons europeus, romanents de tresoreria, el factor d'insularitat del Règim Especial i la gestió del Consorci Bossa d'Allotjaments Turístics, que es deriva de l'arribada de les competències d'Ordenació Turística.

El detall dels pressuposts

En concret, les polítiques socials del pressupost 2022 representen el 61% del total i ascendeixen a 303,9 milions d'euros. D'aquesta manera, es dota l'IMAS de 240,1 milions d'euros. D'altra banda, la inversió per a Cultura puja a 26,7 milions d'euros, mentre que els programes d'igualtat, LGTBI, violències masclistes i promoció sociocultural creixen un 8,7% de mitjana. A més, destaca la partida de 5,2 milions d'euros que Esports dedica a millorar instal·lacions esportives públiques.

Pel que fa a les polítiques mediambientals, les partides són de 46,4 milions d'euros. Segons el Consell, es duplica la inversió en el Pla d'Acció per a la Sostenibilitat Energètica i el Clima. A més, el Consorci Serra de Tramuntana treballarà en el desenvolupament del distintiu 'Serra' i incrementarà les subvencions a particulars per a la gestió de finques. En els comptes també s'hi inclou la reforma integral del parc de bombers de Mallorca a Manacor, l'inici d'un parc nou a Santanyí i la incorporació de 32 bombers amb plaça fixa i dotació de la borsa nova sorgida de les proves posades en marxa enguany.

La despesa en polítiques econòmiques es destina principalment a la xarxa viària, amb més de 50 milions per a obres i 26,8 per a manteniment. La ITV té una partida d'11,4 milions d'euros i n'hi ha 1,1 per a l'estació nova de Calvià. Així mateix, s'han reservat 17,7 milions per a inversions en obres municipals i 4 milions per a la promoció econòmica d'empreses i de l'artesania.

stats