Protesta
Societat 23/04/2024

"Stop balconing. Salta i mor al teu país": apareixen lemes contra el turisme a Palma

El Govern anuncia que estudiarà la massificació turística de les Illes per àrees

2 min
Aquestes ferratines han  apa0regut a la plaça Raimundo Clar.

Palma"Stop balconing. Salta i mor al teu país" i "Turistes anau a casa. No sou benvinguts aquí" són els lemes antiturístics que han aparegut a la plaça de Raimundo Clar de Palma aquest dimarts, dies després d'una altra pintada turismofòbica a Nou Llevant. Aquests lemes estan apareixent en un moment en què el debat sobre la saturació turística ha agafat força, mentre que s'esperen xifres rècord per al 2024, amb previsions de 19 milions de visitants, i després que l'any passat s'assolís una xifra inaudita a les Illes: 17,8 milions de turistes.

Per la seva part, el Govern s'ha sumat als discursos sobre la necessitat d'augmentar la productivitat i sobre la sostenibilitat social, ambiental i econòmica del turisme, encara que no aplicarà cap mesura per afavorir la sostenibilitat. De fet, fonts de l'Executiu varen assenyalar a l'ARA Balears que la prioritat enguany serà que el transport públic pugui assumir l’increment de la demanda durant l’estiu.

Aquestes expressions de malestar també es produeixen dies després de les multitudinàries manifestacions a les Canàries en contra d'un model turístic de masses, que, com a les Balears, ha provocat greus problemes per accedir a l'habitatge i ha generat precarietat en el mercat laboral. El GOB i altres entitats ecologistes s'han solidaritzat contra aquestes protestes, però encara no s'ha convocat cap mobilització a les Illes.

Cal recordar que el PIB per càpita de les Illes continua per sota dels nivells anteriors a la pandèmia i que l'augment de la riquesa econòmica no ha representat un repartiment més gran. L'economia de les Illes no atura de créixer, i el Valor Agregat Brut (VAB) va augmentar un 3,7% el 2023, per damunt de l'increment a Espanya (2,5%) i ben lluny de la Unió Europea, on només es va assolir un creixement d'un 0,4%. En canvi, el PIB per càpita es va situar el 2022 en 24.984 euros –serà molt semblant el 2023–, lluny dels 28.800 euros de 2001 i 70 euros per sota del de la mitjana a l'Estat.

La darrera manifestació important contra la saturació turística de les Balears es va convocar el setembre de 2022, quan centenars de persones es concentraren davant del Consolat de Mar en el Collapse Tourism Day.

Centenars de persones davant el Consolat de la Mar contra la massificació turística en 2022.

El Govern estudiarà la massificació turística per zones

Per la seva banda, el Govern treballa en un pla pilot per calcular per zones l'impacte del turisme, segons informa Aina Mascaró. La presidenta Marga Prohens ho ha anunciat en el ple del Parlament d'aquest dimarts. Segons la cap de l'Executiu, "hi ha determinats punts molt emblemàtics" de les Illes que es veuen afectats per un "turisme massiu" a causa de "l'efecte crida de les xarxes socials", fet que implica una "innegable congestió en els mesos punta".

stats