Conjuntura
Economia 21/03/2024

El PIB per càpita continua per sota dels nivells prepandèmia: l'economia creix i els ciutadans s'empobreixen

Aquest indicador es va situar en 24.984 euros el 2022

2 min
La xifra de negocis del sector dels serveis augmenta a les Illes

PalmaEl Producte Interior Brut (PIB) per càpita de les Balears no ha recuperat els nivells d'abans de la pandèmia i es va situar el 2022 en 24.984 euros –serà molt semblant el 2023–, lluny dels 28.800 euros de 2001 i 70 euros per sota del de l'Estat. D'aquesta manera, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha assenyalat que "el gran repte" de l'economia balear és créixer, posant l'accent en la competitivitat, el valor i la productivitat per evitar dificultats. Paradoxalment, l'economia de les Illes no atura de créixer, i el Valor Agregat Brut (VAB) va augmentar un 3,7% el 2023, per damunt de l'increment a Espanya (2,5%) i ben lluny de la Unió Europea, on només es va assolir un creixement d'un 0,4%

Costa ha atribuït aquest descens del PIB a l'augment de població i capital humà atret pel creixement de l'activitat econòmica. "S'ha crescut en volum, però no en valor", ha resumit la directora general d'Economia i Estadística, Catalina Barceló, segons ha informat Europa Press. Així les coses, l'Executiu ha manifestat preocupació i s'ha fixat com a objectiu que el sector dels serveis, que arrossega el creixement de l'economia, millora a la vegada que s'impulsen altres sectors com la innivació, el sector tecnològic i el nàutic. "Si continuam així, continuarem creixent, però el patró no es podrà sostenir i les Balears tindran dificultats", ha admès Costa, a més de lamentar que "les polítiques de diversificació dels darrers anys no han funcionat gaire bé". Ara bé, el conseller també ha reconegut que els canvis que s'han de fer són complexos i difíicils.

Dependència del sector dels serveis i del turisme

El creixement de l'economia de les Balears es deu bàsicament a l'impuls del sector dels serveis i del turisme, un fet que confirma la terciarització de l'economia illenca, en detriment de l'agricultura, la construcció, la indústria i l'energia. El sector dels serveis va representar el 87% del pes de l'economia el 2023 i és l'únic que ha guanyat importància. Si s'analitza el creixement econòmic de l'any passat, la indústria i l'energia decreixen (-1,1%), mentre que l'agricultura i la pesca (+3,6%), la construcció (+2%) i els serveis (+4,1%) mantenen tendència a l'alça. Per illes, Mallorca i les Pitiüses varen créixer un 3,8%, mentre que l'economia de Menorca va augmentar un 2,7%.

D'altra banda, les Balears varen tancar el 2023 amb un mercat laboral actiu i amb dades d'afiliació en màxims històrics en alguns sectors. L'afiliació va augmentar un 4,9% en els serveis, un 5,6% en la construcció, un 2,8% en la indústria i un 1,7% en l'agricultura i la pesca.

Pel que fa al 2024, es preveu un creixement d'un 2,3%, una xifra per damunt d'un 1,9% de l'Estat, segons les dades del Banc d'Espanya.

stats