Pobresa
Societat 20/10/2023

La meitat dels ciutadans de les Balears no arriba a finals de mes

El 21,5 % de la població de l'Arxipèlag està en risc de pobresa o exclusió social

2 min
Presentació de l'informe Estat de la Pobresa a les Balears 2023.

PalmaMés de 252.000 persones es troben actualment en risc de pobresa o d'exclusió social a les Balears (el 21,5 % de la població), un punt menys que l'any anterior i un 4,5 % menys que la mitjana estatal, d'acord amb l'indicador AROPE de 2022. Aquest indicador inclou la taxa de pobresa, la privació material i social extrema i la baixa intensitat de feina a la llar. Aquestes dades es desprenen de l'informe sobre l'Estat de la Pobresa a les Balears del 2023, presentat aquest divendres per la Xarxa per a la Inclusió Social (EAPN). En el marc de la presentació, el director tècnic d'EAPN- Illes Balears ha donat una dada contundent: "Una de cada dues persones de les Balears no arriba a finals de mes".

Els encarregats d'exposar els resultats han estat el president d'EAPN-Illes Balears, Xavier Torrens i Grimalt. Torrens ha expressat la seva preocupació "per segons quin tipus d'afirmacions i declaracions que neguen la pobresa", perquè "la majoria de persones que s'atenen des de la xarxa per a la inclusió social i des d'altres entitats del tercer sector no es troben de manera voluntària en aquesta situació". "El que sí que tenen en comú", han precisat, "és que volen sortir d'aquesta problemàtica, això és el que realment importa", i "el repte compartit" per tots, perquè "davant la paradoxa de temporades amb plena ocupació tècnica, les entitats del tercer sector es preparen per atendre els qui no treballen durant l'hivern, persones que no demanen pagues, ni ajudes, sinó que demanen poder treballar i accedir a habitatges dignes".

294 euros mensuals per persona

"La solució, per tant, no és la victimització dels qui estan en situació de pobresa o d'exclusió social, sinó que aquesta passa per equilibrar drets", han subratllat. També han demanat "no conformar-se, ni quedar-se amb la falsa sensació que s'hi està millor perquè, respecte de l'any anterior. l'escenari ha millorat un 0,9 % i encara queda molt per fer, perquè, encara avui, un 1 % de població concentra el 23 % de riquesa, i els marges de beneficis de les empreses han augmentat un 60 % respecte de l'any 2019". "Així és molt difícil parlar d'igualtat", han reconegut, però han volgut llançar "un missatge d'esperança" perquè "la situació és reversible".

En termes econòmics, la taxa de pobresa de les Balears és del 16,9 %. La traducció en nombres absoluts és que 199.000 persones es troben per sota del llindar de la pobresa. Davant aquesta xifra, l'informe constata que es romp la tendència a l'alça dels dos anys anteriors, en què les xifres eren d'14,1 % i de 17,6%, respectivament. Per altra banda, el 9% de la població viu a llars amb ingressos inferiors al 49 % respecte de la mitjana de la renda nacional. L'any 2022, el llindar per considerar que una llar es trobava en situació de pobresa extrema va ser de 6.355 euros per unitat de consum/any. Per tant, en el cas d'una família de dos adults i dos menors, cadascun d'ells va viure amb menys de 294 euros mensuals.

Pel que fa als pensionistes, l'informe posa damunt la taula una dada preocupant: el 38 % dels pensionistes (77.000 persones), reben una renda inferior respecte del llindar de pobresa. És a dir, 681 euros al mes en 14 pagues. 34.000 pensionistes estan en situació de pobresa extrema i cobren menys de 454 euros al mes en 14 pagues. Un dels problemes que tenen les Balears és la baixa renda mitjana per persona, que l'any 2022 fou de 12.451 euros, per davall de la nacional, que és de 13.008 euros.

stats