Societat 22/11/2020

Son Espases es prepara davant un possible augment de contagis de covid-19 després de Nadal

L'hospital contracta més infermeres i auxiliars i preveu ampliar les UCI fins als 113 llits

Ara Balears
2 min
Una sanitària a l'Hospital de Son Espases.

PalmaL'hospital de Son Espases es prepara per als possibles rebrots de coronavirus que puguin venir després de les festes de Nadal. En declaracions a l'agència Efe, la directora mèdica de l'hospital, Carmen Sanclemente, afirma que estan fent una previsió "per si això va malament, perquè no se sap com es comportarà [el coronavirus] després dels ponts i Nadal i tampoc no sabem quan podrà arribar la vacuna, encara que hi hagi una previsió".

Sanclemente ha assegurat que s'està treballant per ampliar les unitats d'UCI fins a 113 llits. Ara per ara, l'hospital té 757 llits d'hospitalització i 44 places d'UCI per a adults. En total, disposen de 97 unitats de crítics comptant les d'adults, pediàtriques, neonatals, de cures intermèdies neonatals i de reanimació. Dels llits d'UCI per a adults, se'n reserven 20 exclusivament per a pacients covid-19, però s'amplien si és necessari. Ja ha passat: en el pic de la primera onada hi va haver 33 malalts contagiats crítics.

Pel que fa a la plantilla, l'hospital acaba de contractar 18 infermeres més i vuit auxiliars, que se sumen als 170 professionals que s'han incorporat des de l'inici de la pandèmia. El president del sindicat mèdic Simebal, Miguel Lázaro, denuncia en declaracions a Efe que entre els metges de Son Espases "hi ha un clima d'esgotament psicofísic" i que no es cobreixen les baixes de metges que estan en quarantena. En aquest sentit, Sanclemente assegura que "en principi tot el que es demana per substituir se substitueix", i afegeix que "el reforç continua i el suport als professionals també", a través del servei d'atenció psicològica i psiquiàtrica.

Nadal amb sis persones

La Conselleria de Salut insisteix en el fet que no es podran determinar les mesures sanitàries per les festes de Nadal fins que no se sàpiga quina situació sanitària hi ha. Així i tot, en una entrevista al 'Diario de Mallorca', l'assessora pel desconfinament del Govern, Margalida Frontera, ha assegurat que les reunions socials amb un màxim de sis persones "s'hauran de mantenir" "si arribam a Nadal en aquesta mateixa situació".

Cal recordar que, en la seva darrera compareixença, aquest divendres, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va explicar que el Govern balear apostaria per una campanya de Nadal "amb la distància social i per les activitats a l'exterior". Amb tot, les mesures es decidiran d'acord amb l'Estat i les altres comunitats autònomes.

Ara per ara la situació epidemiològica a les Illes és positiva, perquè s'està consolidant el descens de casos actius de coronavirus durant la darrera setmana. Aquest dissabte, hi va haver menys de 100 contagis i la taxa de positivitat també va baixar significativament, fins a situar-se en el 2,53%. Així i tot, cal dir que els índexs encara són alts i les Illes continuen sent una zona de risc: la incidència acumulada de contagis en els darrers 14 dies se situa al voltant dels 250 casos per 100.000 habitants.

stats