Societat 16/03/2021

Sis preguntes freqüents sobre la suspensió cautelar i temporal de la vacunació amb AstraZeneca

ARA Balears
1 min
Dosis de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca.

PalmaEls casos de trombosi en persones vacunades recentment amb la vacuna d’AstraZeneca han fet que Espanya se sumàs aquest dilluns als països que han decidit suspendre temporalment l’administració de la vacuna desenvolupada per Oxford. Aquesta decisió va fer que el mateix dia la Conselleria de Salut anunciàs que suspenia, per ara, la vacunació massiva que s'estava fent a les Illes amb aquesta vacuna. Aquesta suspensió ha generat algunes preguntes entre la població de les Illes i per això la Conselleria de Salut ha publicat les sis més freqüents.

Les sis preguntes
  • Per què s’ha suspès la vacunació amb la vacuna d’AstraZeneca? Durant els darrers dies, en alguns països de la UE, hi ha hagut diverses notificacions de trombosis venoses cerebrals en persones vacunades amb AstraZeneca (AZ) i per això s'ha fet necessari estudiar-les en profunditat, atès que són un tipus de trombosis molt poc freqüents en la població general. A Espanya, fins ara, s’han posat gairebé un milió de dosis i només s’ha notificat un cas d’aquest tipus de trombosi en una persona vacunada amb AZ (el 0,00011 % de les persones vacunades). A més, de moment no s’ha evidenciat que hi hagi una relació causal entre aquests casos i la vacuna d’AZ. Tot i això, i per un principi de precaució, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat suspendre la vacunació durant 15 dies, mentre l’Agència Europea del Medicament estudia si hi ha una relació causa–efecte entre la vacuna i aquestes trombosis poc freqüents.
  • Què passa amb el lot ABV5300? Aquest cap de setmana, s’ha immobilitzat a les Balears el lot ABV5300 de la vacuna com a mesura de precaució, ja que l’Agència Europea del Medicament l’estudiava en relació amb els primers casos de trombosis. Finalment, s’ha vist que no hi ha una relació específica amb aquest lot.
  • Què he de fer si he rebut una dosis d’AZ i not malestar? Els efectes secundaris amb aquest tipus de vacunes són normalment lleus o moderats. Són més freqüents els primers dies i desapareixen al cap de poc temps. En qualsevol cas, si t’han vacunat durant els darrers 14 dies i tens símptomes greus, com un mal de cap molt intens, que canvia de forma clara en tombar-te o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics persistents, crida al teu centre de salut o al 061. Així mateix, el Servei de Salut ha habilitat el telèfon 971 211 998 per resoldre dubtes, respondre consultes i oferir informació sobre el vaccí d'AstraZeneca. El telèfon ja està operatiu i funciona les 24 hores del dia.
  • Quin risc tenc de patir una trombosi venosa cerebral si he rebut una dosi d’AstraZenaca? A hores d’ara, no s’ha establert una correlació directa entre els casos de trombosi detectats a Europa i la vacuna.
  • Es continuarà vacunant amb AstraZeneca? De moment, el Servei de Salut ha cancel·lat les cites programades amb AZ. Si la vacunació es reprèn, es posaran en contacte amb tu per via telefònica des del Servei de Salut.
  • I si ja m’han posat la primera dosi, què passa amb la segona? La segona dosi de la vacuna d’AstraZenaca se subministra 12 setmanes després de la primera. De moment, hem d’esperar 15 dies perquè l’Agència Europea del Medicament tengui enllestit un informe. Una vegada emès, el Ministeri d’Espanya i les comunitats autònomes decidiran conjuntament si es reprèn la vacunació.
stats