Societat 16/03/2021

Les Balears suspenen la vacunació massiva per la paralització d'AstraZeneca

La Conselleria de Salut no ha detectat efectes adversos greus en les 5.500 vacunes del lot afectat que s'han posat

2 min
Dosis de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca.

La Conselleria de Salut ha anunciat aquest dilluns la suspensió temporal de la vacunació massiva amb AstraZeneca a les Balears, almenys fins que l'Agència Europea del Medicament (EMA) emeti el seu dictamen sobre els casos de trombosi detectats. El Ministeri de Sanitat ha convocat d'urgència aquest dilluns horabaixa les comunitats autònomes en el marc del Consell Interterritorial de Salut per comunicar-los la decisió.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat en una roda de premsa que a les Illes no s'han detectat efectes adversos greus en les 5.500 vacunes del lot afectat que fins ara s'havien posat. "Els efectes són molt poc freqüents, però s'ha decidit paralitzar la vacunació amb AstraZeneca per prudència", ha comentat Gómez.

"La decisió ha estat molt ràpida, i caldrà veure com i quan reprenem la vacunació", segons ha admès la consellera, que ha assenyalat que es continuarà vacunant amb les dosis de Moderna i Pfizer per immunitzat els majors de 80 anys. El director general del Servei de Salut de la Conselleria, Juli Fuster, ha demanat disculpes a la població i ha explicat que els pavellons esportius on s'estava vacunant quedaran preparats per quan es reprengui l'activitat i, mentrestant, es mantindrà el procés a Son Dureta i els centres de salut.

Fuster també ha apuntat que els casos de trombosi detectats arreu d'Europa han estat pocs dies després que els pacients fossin vacunats. El director general ha recordat que tots els medicaments tenen el seu risc, però ha volgut tranquil·litzar la població assenyalant que el volum de persones que han rebut l'AstraZeneca és molt gran comparat amb els casos greus detectats, que representen "una xifra petita".

Per la seva part, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha assegurat que la suspensió de la vacuna "escapa de les decisions del Govern" i espera que, tot i el contratemps, arribin aviat les noves vacunes d'altres marques com la de Johnson&Johnson.

Segons el Ministeri de Sanitat, s'han detectat 11 casos d'aquest tipus de trombosi d'entre 17 milions de persones vacunades. Un dels casos s'ha detectat a Espanya aquest cap de setmana, tot i que no n'han transcendit més detalls. Està previst que l'EMA emeti el seu dictamen aquest dijous, però ja avança que s'han detectat "pocs" casos de trombosi. La suspensió a Espanya es produeix després que Alemanya, França i Itàlia hagin anunciat que aturaven temporalment la vacunació amb AstraZeneca per "precaució".

stats