Societat 20/06/2019

"No som màquines, som persones": protesta contra l'explotació dels treballadors de les residències

Els sindicats reclamen un augment del 25% de salari i de personal

Maria Fuster
2 min
"No som màquines, som persones"

Palma"No som màquines, som persones" és el que han corejat representants dels sindicats CCOO i UGT, amb el suport del Front Obrer, per denunciar l'explotació dels treballadors i treballadores de les residències. Segons expliquen, estan cobrant menys de 900 euros i assumint un càrrega de feina excessiva. És per això que reclamen un 25% més de salari i un 25 % més de personal per poder tenir una feina digna, ja que la precarietat és major que a la resta de l'Estat, on les situació és similar, pel sobrecost de la insularitat.

La concentració ha tingut lloc davant la Conselleria de Serveis Socials, tot i que els sindicalistes tenen clar que "la responsabilitat màxima és de l'empresa". El que reclamen és que l'Administració "vetli pel compliment de les nostres reivindicacions", assegura Joan Pons, representant de CCOO. A les Balears, la majoria de residències són privades i tenen places concertades amb l'IMAS, que també s'encarrega de la inspecció.

El director general de dependència, Joan Manuel Rosa es reuneix amb els representants sindicals

El director general de Dependència del Govern, Juan Manuel Rosa, ha compartit les reivindicacions dels sindicalistes. Assegura que "és un dels problemes seriosos que tenim a les Balears". Rosa veu com a possibilitat la creació d'un nou conveni adaptat a la realitat insular. Actualment els treballadors es regeixen pel conveni de l'estat espanyol. En el traspàs que es farà a la persona que estarà al capdavant d'aquesta conselleria, el director general de Dependència ha assegurat que es traslladarà aquesta problemàtica per trobar-hi una solució.

"Som en una illa turística i hi ha treballadors d'aquest sector que no poden pagar el seu lloguer. No els basta fer feina per viure", assegura Paqui Merino, representant d'UGT. I no només es tracta de precarietat econòmica, sinó que critiquen també la sobrecàrrega de feina. "Un treballador pot arribar a atendre 60 persones", explica Pons.

Unes 2.000 persones a Mallorca viuen aquesta situació de precarietat, segons els sindicats.

stats