Societat 10/09/2020

Els sindicats denuncien que el curs ha començat amb centres que superen el màxim de 20 alumnes per aula

Els representants dels treballadors assenyalen que fins que no s'hi incorporin tots els alumnes no es veuran els problemes de massificació

Maria Llull
2 min
Els alumnes d'Infantil, Primària i Secundària han començat les classes aquest dijous

PalmaEls sindicats han valorat amb cautela l'inici del curs escolar, sobretot perquè la incorporació esglaonada dels alumnes no permetrà posar a prova fins d'aquí a uns dies el funcionament dels protocols de seguretat i els plans de contingència dels centres educatius. Ara bé, també han denunciat que hi ha centres on s'incompleix la ràtio màxima de 20 alumnes per aula i que els problemes de massificació no es podran veure fins que tots els estudiants s'hagin incorporat a les classes d'aquí a uns dies.

"A molts de centres no es compleixen les ràtios de 20 alumnes perquè manquen infraestructures i una inversió pressupostària per incorporar les mesures de seguretat amb garanties", ha explicat a l'ARA Balears el secretari general de la Federació d'Ensenyament de CCOO a les Balears, Mario Devis. "Estam a l'expectativa de com anirà perquè els alumnes entren esglaonadament i encara no hi ha hagut concentracions als patis. Quan hi entrin tots es veurà com ha funcionat el pla de cada centre", ha afegit. Malgrat la relativa tranquil·litat de la primera jornada, Devis assegura que "serà un curs molt complicat perquè molts centres estan massificats".

El secretati d'Ensenyament d'UGT a les Balears, Tino Davia, també ha criticat que "hi ha ràtios per damunt dels 20 alumnes en moltes ocasions". "La normativa és laxa i té un problema de redactat. En lloc de dir que en cap cas no es poden superar els 20 alumnes, parla que hi ha d'haver al voltant d'aquesta xifra". "Sabem que fins i tot hi ha centres amb 26 i 27 alumnes per aula", ha afegit. Davia ha reclamat "un informe específic de Salut Pública per als centres on se superin els 20 nins que especifiqui que no hi ha risc per a la salut i que es donen les condicions per fer classe".

D'altra banda, el president de l'STEI, Cosme Orell, ha apuntat que "encara no hi ha substitucions" per als mestres que fan quarantena, encara que "aquesta incidència se solucionarà entre avui i demà". Més enllà d'això, Orell ha valorat que "l'inici esglaonat ha facilitat una arribada més tranquil·la dels alumnes als centres". "Malgrat que han mancat dies hàbils per preparar-se, ho han fet de la millor manera possible i sembla que han funcionat", ha continuat.

stats