Els sindicats carreguen contra la nova concessió municipal de grues

CCOO denuncia un desfasament del 26,5% de l'adjudicació respecte del cost real

El consistori palmesà ha comunicat aquest dimecres que l'empresa Setex-Aparki S.A. serà l'adjudicatària del servei municipal de grues al llarg dels quatre anys vinents, durant els quals els comptes municipals s'estalviaran 1,4 milions d'euros. Dornier prestava aquest servei fins ara per un import de 3,5 milions d'euros cada any, mentre que la xifra de despesa prevista per a aquest nou contracte serà de 12,6 milions d'euros per als quatre anys de durada, que es podrà prorrogar dos anys més. "Els treballadors no veuran modificades les seves condicions laborals ni salarials", ha afirmat Pastor durant la presentació de l'adjudicació.

Precisament aquest estalvi és el que més preocupa als treballadors de la contracta, que consideren que l'adjudicació s'ha fet a un preu sensiblement inferior al cost real del servei. "Dornier va presentar un preu un 15% superior a l'assenyalat en els plecs, per això han quedat exclosos", ha afirmat Pastor. Des de CCOO es defensa aquest percentatge de més i s'assenyala que l'Ajuntament s'ha equivocat amb les dades. "Dornier sap què costa aquest servei. A més, el preu de Setex és un 11,5% més baix que el dels plecs. El desfasament total és d'un 26,5%", explica Juan Vaquer, de CCOO. "El cost anual dels sous és de 2,5 milions d'euros, i a l'adjudicació estan pressupostats en 2,1 milions. Qui es farà càrrec de la diferència?", demana.

Pastor ha volgut destacar que les factures no seran fixes, sinó que variaran en funció dels serveis que es realitzin. "Això ens permetrà auditar les factures mensualment, cosa que no havíem pogut fer fins ara", ha dit. El que no ha explicat la regidora és que hi ha un preu màxim en funció dels costos dels serveis. "Què passarà si arribam a aquest màxim uns mesos abans d'acabar l'any? Deixarem de prestar els serveis?", diu Vaquer.

La nova adjudicació es posarà en marxa l'1 de novembre, encara que no hi ha hagut cap planificació prèvia. "L'empresa actual se'n durà les seves coses i el plec demana certs requisits. Calen emissores i un sistema informàtic per notificar i crear els serveis. Com ho faran? Serà un caos".

Els treballadors també critiquen la manca d'informació per part de l'Ajuntament. "Ens assabentam d'allò que passa per la premsa, encara que Pastor ens havia assegurat que estaríem informats de totes les passes", lamenta Vaquer. "No sabem per què tenen tanta pressa, però no és la millor manera de fer les coses, d'un dia per l'altre". Quant a les mobilitzacions, els treballadors intentaran intervenir en un dels plens abans del novembre i no descarten més mobilitzacions en cas que canviïn les seves condicions laborals o econòmiques.

 

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF