Societat 20/11/2020

Setze mesos per investigar l'abusador de l'IMAS

Les víctimes van comunicar els fets el juliol del 2019 i la Policia Nacional no va arrestar l'acusat fins la setmana passada

Alba Tarragó
3 min
Setze mesos per investigar l’abusador de l’IMAS

PalmaLa investigació pels abusos sexuals a tres menors tutelats per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) per part d’un educador del centre on vivien ha trigat 16 mesos a cloure’s amb una detenció. La Policia Nacional va arrestar divendres 13 de novembre un home per fer tocaments a tres menors del centre on feia feina, el qual ja ha quedat en llibertat amb càrrecs. Aquest cas va arribar a la Fiscalia el mes de gener, quan l’IMAS va notificar els fets després de fer una investigació interna. Però les víctimes havien comunicat els abusos el mes de juliol del 2019, tot i que varen ocórrer l’any 2018. Des d’un primer moment, es va apartar l’abusador i se li va obrir un expedient disciplinari. Així, l’IMAS va tardar cinc mesos a comunicar els fets a la Fiscalia, i entre la Fiscalia i Policia Nacional varen trigar 11 mesos a fer la investigació.

La portaveu d’El Pi al Consell de Mallorca, Xisca Mora, va ser qui va denunciar divendres que l’IMAS “va obrir el juliol de l’any passat l’expedient disciplinari al treballador i fins al gener del 2020 no va presentar els fets a Fiscalia”. Fonts de l’executiu insular expliquen que aquests cinc mesos varen ser els que l’IMAS va tardar a fer la investigació interna per determinar que hi podia haver un delicte. Segons argumenten, la institució no pot posar cap denúncia sense que estigui fonamentada.

De fet, l’informe que va lliurar el grup d’experts encarregats d’analitzar els 16 casos d’explotació sexual dins l’IMAS ja demostrava que l’organisme va tardar una mitjana de quatre mesos a comunicar les sospites a la Fiscalia. Només en dos casos es va fer a temps i d’acord amb el protocol d’actuació de les Illes Balears del 2018, que obliga a fer-ho en 24 hores. En el cas en què es varen demorar més varen passar gairebé 18 mesos, mentre que en només dues ocasions es va notificar el mateix dia de la detecció.

Vet a la comissió política

Per tot això, els partits de l’oposició –el Partit Popular, El Pi, Ciutadans i Vox– varen presentar divendres una petició per escrit al registre del Consell de Mallorca per demanar al conseller de Drets Socials, Javier de Juan, dos llistats. Per una banda, demanen els “expedients d’ESCIA –Explotació Sexual Comercial Infantil i Adolescent– i abús sexual a menors oberts durant els anys 2019 i 2020” i, per l’altra, “els expedients d’ESCIA i abús sexual a menors tancats durant els anys 2019 i 2020, i que s’haguessin tramitat amb anterioritat al 2019”. La intenció és no haver d’esperar fins al març del 2021, quan es preveu publicar la memòria anual de l’IMAS, per conèixer les dades.

A més, els portaveus dels quatre partits –Llorenç Galmés (PP), Xisca Mora (El Pi), Beatriz Camiña (Cs) i Toni Gili (Vox)– van anunciar que no formaran part de la comissió política que l’IMAS pretén aprovar en el proper consell rector ordinari de la institució i que continuaran demanant-ne una d’investigació. “El meu partit polític pensa que una institució no es pot investigar a ella mateixa”, va afirmar Beatriz Camiña, que va defensar que els membres de la seva formació no es deixaran “utilitzar per blanquejar una responsabilitat que tant sí com no han d’assumir”.

Per la seva banda, Llorenç Galmés va lamentar que la informació que rep l’oposició sobre aquests casos “és mínima” i que se n’ha d’assabentar “per la secció de successos de diferents mitjans de comunicació”. “Hem demanat informació als plens del consell rector de l’IMAS i s’ha amagat tota la informació”, va assegurar el portaveu popular. Davant això, Galmés va demanar que “si aquesta situació els ha desbordat, que demanin ajuda al Govern” i que “obrin el ventall de persones que els puguin aconsellar”.

Cladera defensa l’IMAS

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, també va fer declaracions sobre aquesta qüestió divendres, quan se li va demanar en una roda de premsa sobre els pressupostos de la institució insular. “Hem fet el que s’havia de fer”, va afirmar. “Des del primer minut l’IMAS va investigar, va denunciar els fets davant la Fiscalia i ara la Policia ha detingut l’educador”, va afegir Cladera. Sobre el fet de no haver informat d’aquesta situació abans, la presidenta ha defensat que es deu a una qüestió de “protecció de dades i de com s’han de dur aquests casos”.

Quant a la petició d’obrir una comissió d’investigació –i no política–, ha demanat a l’oposició “responsabilitat en un tema tan delicat com l’abús i l’explotació sexual de menors”. Segons Cladera, “l’únic que pretén l’oposició és fer renou, crispar i polaritzar, i no treballar realment pel bé dels menors”.

stats