Societat 11/04/2023

Setmana Santa a Menorca: inici de la temporada de fondejos damunt posidònia

El Gob demana avisar propietaris d'embarcacions dels fondejos irregulars

Iván Martín
1 min
Imatge d'arxiu d'un fondeig damunt posidònia a Menorca.

MAÓCoincidència o no, l'arribada dels primers turistes a Menorca per Setmana Santa i el corresponent increment de l'activitat nàutica s'ha traduït en els primers comportaments irregulars. Un d'aquests l'ha denunciat el grup SOS Posidònia Menorca, documentant a les xarxes socials el primer cas d'una embarcació llançant l'àncora damunt una praderia de posidònia, concretament a Binibèquer (Sant Lluís). Aquesta mateixa entitat demana des de fa temps un major control per part de l'Administració pública.

Mentrestant, el GOB Menorca ha recordat la importància de la planta marina per a l'ecosistema illenc, però ha demanat a la ciutadania més implicació per combatre la mala praxi d'alguns propietaris d'embarcacions. En aquest sentit, el responsable de Medi Marí de l'entitat ecologista, Víctor Carretero, considera que cal avisar els infractors perquè siguin conscients de la gravetat del seu error: "Hauríem de vigilar els fondejos damunt posidònia, advertint l'embarcació per si no són conscients de la irregularitat, i posteriorment trucant al servei de vigilància que vetlla pel compliment del decret".

D'altra banda, Carretero ha insistit a precisar el que representa la posidònia per a l'ecosistema menorquí, una planta considerada "imprescindible", especialment en època de temporals: "Les seves fulles fan de barrera quan hi ha temporal a l'hivern, a més de ser criadora d'arena". I ha afegit: "quan una àncora s'extrEu d'una praderia de posidònia arrenca una planta que mor. Aquesta zona trigarà molt DE temps a regenerar-se, aproximadament un centímetre per any".

stats