Societat 10/04/2020

Vuit morts i 40 nous casos de coronavirus a les Balears en un dia

La xifra dels curats, 737 persones, és gairebé el 50% dels contagis acumulats 1.488

M.c. / M. F.
3 min
Hospital de Son Espases.

PalmaLes Balears han registrat aquest divendres 40 nous casos positius de coronavirus, amb la qual cosa la xifra de contagis diagnosticats a les Illes ascendeix a 1.488 des de l'inici de la crisi, un 2,7% més que aquest dijous. A més, segons ha informat la conselleria de Salut, s'han confirmat 8 morts en un dia. D’altra banda, 737 persones ja s’han curat, la qual cosa implica 41 més que la darrera jornada, i la xifra ja s'acosta al 50% del total de 1.488 contagis que s'han detectat d'ençà que va començar l'epidèmia.

Amb aquestes noves defuncions, la conselleria de Salut ha informat de la mort d'un total de 97 persones. La xifra, en realitat ascendeix a 98 ja que aquest divendres un home de 80 anys ha mort a Maó amb el Covid-19, segons ha informat Ivan Martín en base a fonts sanitaries. Es tracta del germà de la dona que va morir el dijous passat a Menorca a causa del coronavirus.

El portaveu del Comitè de Malalties Contagies, Javier Arranz ha assenyalat que "es manté un lleuger augment estabilitzat en el darrers dies". Ha destacat com a nota positiva l'increment de la xifra de pacients i com a nota negativa, les noves defuncions -vuit en relació a ahir dijous- de les que s'ha informat. Arranz ha matisat que es tracta "d'una mortalitat validada que pot ser de fa tres o quatre dies"

A les Illes Balears hi ha 654 casos positius actius de SARS-CoV-2, d’acord amb les dades del Ministeri de Sanitat, és a dir, 9 menys que ahir. A més, segons les dades del ministeri, hi ha 136 pacients a les UCI.

Hospitalització i seguiment de la malaltia

Quant a la situació en els hospitals, a Mallorca hi ha 403 persones hospitalitzades, 73 de les quals es troben en unitats de cures intensives. La resta de persones, 648, reben atenció per part de les unitats d’atenció al Covid-19. A Menorca, hi ha 18 persones hospitalitzades (8 a l’UCI). També hi ha 33 persones en seguiment per part de les UVAC. A Eivissa, són 55 les persones hospitalitzades (14 a l’UCI). Altres 33 persones reben atenció de les UVAC a Eivissa i a Formentera.

Així mateix, a les Illes Balears hi ha ara mateix 187 professionals que fan feina en els centres sanitaris que són positius actius, una xifra que representa l’1,2 % dels 16.000 professionals que fan feina a la sanitat de les Illes Balears. Un total de 299 estan en vigilància activa.

Tot i que ha manifestat que el final de la pandèmia serà llarg, ha remarcat que la corba s'està aplanant i que "podem ser optimistes", sense perdre de vista que hi hauran repunts, sobretot quan comenci una determinada part de la població comenci a tornar a la feina, a partir de la setmana que ve.

El Govern presentarà mesures per a les residències afectades

Entre aquest divendres i demà dissabte el Govern balears presentarà mesures específiques d'actuació a les residències. "No serviria de res detectar i no fer res", ha assenyalat Arranz qui ha remarcat que les residències continuen centrant l'atenció del govern. En total hi ha 332 persones amb coronavirus de les quals 210 són usuàries, el que representa un 4,5% dels total de residents.

Arranz ha informat de les residències on més casos s'han detectat darrerament: Oasis i Dosmusvi Palma. En relació en aquesta darrera ja n'hi ha 91 afectats, dels quals 29 són treballadors i 57 usuaris. I la residència Oasis, amb 86 contagiats amb Covid-19, 16 treballadors i 67 usuaris.

Espanya

En un dia s'han registrat 605 defuncions arreu de l'Estat i 4.576 nous casos de coronavirus, segons les dades que ha oferit aquest divendres el Ministeri de Sanitat, i ja en són 15.843 i 157.022, respectivament, el total des que es va iniciar la pandèmia. Es tracta del nombre de víctimes mortals en un dia més baix des del 24 de març, atès que aleshores van ser 514. D'aquesta manera, es manté la tendència a la baixa i l'increment de contagis és del 4% i el de morts és del 4,7%. Pel que fa a les persones curades, han estat 3.503 i ja són un total de 55.668.

stats