Societat 06/07/2021

El Seprona desconeix l'origen del foc a Son Vida, però hi troba pots de fum de militars

La Guàrdia Civil descarta que tinguin res a veure amb l'incendi de fa sis dies perquè "feia temps que eren allà" i s'havien utilitzat abans del succés

2 min
Pots de fum a la zona militar de Son Vida cremada.

PalmaEl Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil ha finalitzat "sense una conclusió definitiva" la investigació que volia esbrinar com es va produir l'incendi forestal que fa sis dies va cremar 4,76 hectàrees de pinar entre la urbanització de Son Vida, a Palma, i un poblat que té l'Exèrcit per fer maniobres militars. Fonts del cos policial admeten que "no s'ha pogut determinar" l'origen del foc i assenyalen que això passa sovint.

Una persona que prefereix que no se'n publiqui el nom ha facilitat a l'ARA Balears unes imatges i un vídeo –que podeu veure a sota– de la zona militar calcinada en què surten diversos objectes cremats que semblen pots de fum. El Seprona ha confirmat a aquest diari que, efectivament, són pots utilitzats a les maniobres militars, però ha descartat que tinguin res a veure amb l'incendi perquè "feia temps que eren allà" i s'havien utilitzat abans del succés. Els agents "hi varen trobar pots de fum", però "tot indica" que no varen iniciar el foc, han reiterat les mateixes fonts policials consultades.

Pots de fum a la zona militar de Son Vida cremada.

El poblat militar es troba en una Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) a Son Sudereta, una finca aferrada a la urbanització de Son Vida. Les flames varen cremar gran part del bosc que voreja un dels costats dels edificis, ubicats al centre d'una esplanada. En el vídeo es poden observar diversos pots de fum escampats pel terreny ennegrit pel foc i amb cendres. Les cases serveixen per fer maniobres de combat i no tenen teulades ni cap instal·lació elèctrica.

La regidora de Model de Ciutat a l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, va criticar l'octubre de l'any passat –quan es va fer pública la construcció del poblat– l'actuació "unilateral" del Ministeri de Defensa per construir les cases en una ANEI. La normativa actual permet que Defensa pugui fer projectes sense que hagin de passar per la Comissió Balear de Medi Ambient, el Govern o el Consistori afectat, però Truyol va reclamar que les obres haurien de tenir l'aval d'aquestes institucions.

La regidora va dir en una roda de premsa que Defensa hauria de complir les mateixes "regles del joc" que la resta de projectes d'urbanisme que es presenten als ajuntaments, especialment si es volen fer en espais naturals. Truyol també va comentar que Palma és una ciutat pacifista i va rebutjar les pràctiques de combat al municipi.

stats