Societat 05/05/2021

Caminar per la muntanya també és un festival

La sisena edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus se celebra amb 13 esdeveniments programats fins a l'octubre

ARA
3 min
Un dels espais del Parc Nacional d'Aigüestortes

BarcelonaAls països del centre d'Europa en diuen walking festivals i són molt populars. Es tracta de rutes per la muntanya en què es combinen excursions per a famílies, persones que comencen o gent gran i que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a fer llargues distàncies. A Catalunya ja fa sis anys que se celebren els Festivals de Senderisme dels Pirineus, que recullen aquesta tradició centreeuropea i que aquest any arriben a la sisena edició amb 13 esdeveniments programats des del maig fins a l'octubre.

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals d'aquest any oferiran rutes guiades a uns preus inferiors als habituals a càrrec de guies locals i també activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, aquests festivals són a l'aire lliure i estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada festival, incloent-hi espais naturals d’alt valor, com ara sis parcs naturals i l’únic parc nacional de Catalunya. Per ordre cronològic, els esdeveniments programats aquest any són: el Festival Camina el Berguedà (14-16 de maig), Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (21-23 de maig), el Garrotxa Volcanic Walking (28-30 de maig), el Cerdanya Happy Walking (10-13 de juny), el Festival Camina Pirineus Alt Urgell (23-27 de juny), el Val d’Aran Walking Festival (28 juny - 4 de juliol), el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (15-18 de juliol), el Summit Val d’Aran Festival (23-29 d’agost), el Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (3-5 de setembre), el Festival de Senderisme del Solsonès (18-19 de setembre), l’Alt Empordà Sea Walking (24-26 de setembre), el Ripollès Discovery Walking (1-3 d’octubre) i el Vall de Boí Trek Festival (9-12 d’octubre).

Un augment constant de participants

A la primera edició dels festivals, celebrada l’any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments, en què van participar un total de 600 persones. El nombre de visitants ha anat en augment, fins al màxim de 2.317 que es va assolir el 2019, quan es van oferir onze festivals. L’any passat, tot i l’impacte de les restriccions imposades pel covid-19 i la cancel·lació de tres els onze esdeveniments que s’havien programat, hi van participar 1.130 persones.

Dels esdeveniments programats aquest any n’hi ha quatre que es programen per primer cop. Així, el Festival Camina Pirineus Alt Urgell coincidirà amb la baixada de les falles d’Alàs, la més antiga de Catalunya. El Summit Val d’Aran Festival es dirigeix a persones experimentades i amb bona condició física, amb ascensions als cims més alts de la vall. Pel que fa al festival de Sort, permetrà conèixer els paisatges de la vall d’Àssua, que van inspirar l’artista de renom internacional Santi Moix. Finalment, el festival del Solsonès inclou ascensions al massís del Port del Comte, rutes per la via ferrada de Canalda i també passejades pels carrers de Solsona.

El director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, ha presentat aquest dimecres els Festivals com “una iniciativa del territori que ha pogut aglutinar diferents projectes pirinencs que defineix el senderisme com a eix central, amb guies intèrprets locals, en què tots el públics hi són benvinguts i els productes locals aporten un valor afegit”. Es tracta, ha afegit, “d’una combinació perfecta per descobrir racons, curiositats i detalls, amb uns guies professionals que ens faran sentir privilegiats”. “Combinar el projecte de Festivals amb la marca turística Pirineus permet presentar un producte de marca territorial”, ha afegit.

Una altra de les novetats d’aquest any seran dos concursos de fotografia en què podran participar les persones que assisteixin a algun dels festivals i publiquin imatges a les xarxes socials amb l’etiqueta #FSP2021. El premi serà un cap de setmana per a dues persones amb allotjament i activitat de senderisme inclosos.

stats