Societat 06/06/2024

Selectivitat 2024: Què fer abans, durant i després dels exàmens

Aquí tens un bon grapat de consells per sortir gloriós d'aquesta prova

2 min
Alumnes preparats per fer un examen, durant la Selectivitat 2023 a la UIB.

PalmaUn altre any arriba a les Balears la temuda Selectivitat, els exàmens que fan de guardià de les portes d'entrada a la vida universitària. Però com Cèrber, el ca de tres caps que guardava la porta de l'infern, es pot superar amb un poc d'estratègia i planificació. Aquí recopilam una sèrie de consells –o tips que en diuen els més joves– que es poden aplicar per sortir gloriós d'aquesta gesta.

Abans de l'examen

El primer de tot és saber que aquest examen no definirà per sempre la teva vida. És un pas, res més. Si se suspèn, es pot recuperar o prendre altres alternatives. Tal com comenta el psicòleg Roger Ballescà al pòdcast de l'ARA: "No s'acaba el món". Cap ca tricèfal et mossegarà. De ver. I, a més, el percentatge d'aprovats frega el 95%.

  • Planifica't. Què necessites? No t'oblidis el DNI! Pensa a tenir localitzats bolígrafs, corrector, calculadora, diccionaris, la motxilla i tot el material que hagis de dur. Deixa'ls preparats el dia d'abans. També la roba que hagis de dur aquest dia.
  • Com hi aniràs? Transport públic? Cotxe? A peu? No deixeu aquest punt per al darrer minut. El dia de l'examen surt amb temps. Millor esperar al lloc de l'examen que estressar-te per no arribar-hi. Pensa que la carretera de Valldemossa, la que va a la UIB, s'umpl i se saturarà amb facilitat. Si no coneixes on es farà la prova, pots anar-hi abans del dia de l'examen. Familiaritza't amb l'entorn per no tenir el clàssic estrès d'arribar un lloc que no coneixes.
  • Si estudies de manera constant i amb antelació ja tens molt guanyat. Repassa els temes. Pots fer simulacres d'examen per familiaritzar-te amb el format i gestionar bé el temps amb les proves que hem recopilat aquí. No t'oblidis de descansar, sobretot el dia abans, i de fer altres activitats per desconnectar. Menja bé, hidrata't i lluita per tenir una bona rutina de son. Respecta els moments de relaxament. És el teu moment d'estudi passiu, per dir-ho d'alguna manera, explica Ballescà.

El dia de l'examen

  • Segueix les instruccions. Llegeix i torna a fer-ho atentament i pensa bé quines opcions et convenen. Una bona opció pot ser anar a la pregunta més fàcil. Quan la tinguis feta, ves a la següent més fàcil. Pensa que estaràs nerviós. El més probable és que com més en tinguis sigui al començament. Accepta'ls i aniran disminuint a poc a poc.
  • Pensa de manera global en l'examen per tenir temps d'acabar-ho sense frisar. És important tenir en compte l'ortografia, els signes de puntuació i el llenguatge tècnic. Argumenta, sigues precís i no contestis allò que no et demanen. No guanyaràs res i, probablement, perdràs un temps molt valuós.
  • Repassa l'examen. Guarda temps per això. Podràs llevar faltes d'ortografia i fer aclariments.

Després de l'examen

  • No facis renou devora la sala on es fa l'examen.
  • Si pots, ves-te'n a menjar o a beure alguna cosa. Si pots evitar parlar de l'examen millor. En poc temps t'adonaràs que el món no s'ha acabat. Continua girant i no hi cap ca amb tres caps esperant-te amagat.
stats