Cas Cursach
Societat 07/09/2023

Sbert: "Em van torturar"

Qui va ser la mà dreta de Cursach relata que els investigadors el varen tractar com un terrorista

ARA Balears
3 min
Miguel Ángel Subiran i Manuel Penalva

PalmaEl judici als investigadors de l'anomenat cas Cursach –l'exjutge Manuel Penalva, l'exfiscal Miguel Ángel Subirán i quatre exmembres del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional–, arran de les presumptes irregularitats durant la seva investigació, continua aquest dimecres a la seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). Un dels testimonis, l'empresari Bartolomé Sbert, ha dit que va ser tractat com un "terrorista" i que va passar a la presó "els pitjors deu mesos de la seva vida". "Ara veig que vaig ser torturat. Vaig passar 72 hores en un calabós sense llum i vaig haver d'orinar fins a tres vegades en un racó de la cel·la", ha assegurat.

Segons ha recollit Europa Press, després de ser detingut i traslladat a la comissaria, una de les agents de Policia Nacional va dir a Sbert que estava acusat, entre altres delictes, d'extorsió, suborn, falsedat documental, amenaces, tràfic d'influències, coaccions, blanqueig, delicte fiscal, salut pública, organització criminal i corrupció de menors. "Però sense referir-se a cap fet", ha matisat.

En la sessió d'aquest dimecres també s'ha referit a les amenaces de presó que a parer seu va rebre dels investigadors per aconseguir la implicació de l'expolític José María Rodríguez. "O em dones Rodríguez o hi passaràs cinc mesos", ha afirmat que li va dir un dels agents de la Policia Nacional que el va arrestar el febrer del 2017. "No tenia ni tenc res a dir de José María Rodríguez. Només tenia la relació pròpia de l'experiència i dels nostres càrrecs polítics i empresarials respectius", ha assenyalat en relació amb la seva gestió de negocis "emblemàtics i singulars".

L'empresari, que era la mà dreta de Bartolomé Cursach, ha recordat que va ser definit com a "pres especialment perillós" per les informacions aparegudes a la premsa i que ni els funcionaris de presons sabien com l'havien de tractar, perquè mai no hi havia hagut un etarra pres a l'illa. "Vaig ser definit com els etarres i vaig passar a la presó els pitjors deu mesos de la meva vida", ha declarat.

Recusació de Penalva

Sbert ha subratllat que el dia que va aconseguir la recusació de l'exjutge Manuel Penalva "tot va canviar". "Varen manipular testimonis, no estaven investigant res i ja vaig dir al jutge que no em mereixia cap confiança", ha afegit. En un altre moment de la declaració, el testimoni ha tingut dures paraules "contra els jutges i els fiscals", a qui ha acusat de fer costat a Penalva i Subirán. "Nosaltres érem la màfia, però vàrem ser valents i vàrem aconseguir tenir un judici just", ha indicat.

Entre altres testimonis, en la sessió d'avui també ha declarat un inspector del Govern. Ha dit que Subirán, durant una declaració en el decurs de la instrucció del cas Cursach, el va amenaçar de canviar la seva qualificació de "testimoni a investigat" en el moment en què va negar que el grup del magnat gaudís de tracte de favor per part de l'Executiu autonòmic.

Segons ha detallat, "el fiscal em va dir que les meves respostes no eren les adequades. Em va preguntar si Cursach tenia tracte de favor i li vaig dir que no, que tenia la mateixa consideració que qualsevol altre empresari". Llavors, ha admès –referint-se a l'empresari Bartolomé Sbert– que per haver estat director general podia tenir "certa consideració" a la Conselleria.

En aquest judici, la Fiscalia sol·licita 118 i 121 anys de presó per a Penalva i Subirán, respectivament. També seuen al banc d'acusats membres del Cos Nacional de Policia del Grup de Blanqueig de Capitals.

stats