Societat 30/04/2019

La sargantana eivissenca colonitza un illot del País Basc

Uns 2.000 exemplars han desplaçat l'espècie autòctona, la roquera, de la qual no s'ha tornat a veure cap exemplar des del 2009

Ara Balears
2 min
San Juan de Gaztelugatxe

PalmaLa sargantana eivissenca ('Podarcis pityusensis') ha colonitzat un illot del País Basc conegut com Sant Juan de Gaztelugatxe, a la costa biscaïna. D'ençà que va servir de teló de fons per a l'illa de Rocadrac, per la sèrie 'Joc de Trons', s'ha convertit en un punt de pelegrinatge de centenars de seguidors i en el segon focus turístic més important del territori, després del Museu Guggenheim. A principi dels anys noranta, abans que fos un lloc turístic de primer ordre –similar a la Calobra–, alguna persona hi va introduir l'espècie pitiüsa, que ara representa una població d'uns 2.000 exemplars i que ja ha desplaçat l'espècie autòctona, la roquera ('Podarcis muralis'), de la qual no s'ha tornat a veure cap exemplar des del 2009, segons ha publicat 'El Correo'.

Tal com s'explica a l'article d'aquest mitjà basc, es va actuar "massa tard", i la fisonomia de la sargantana invasora ha jugat a favor de la seva hegemonia a l'illot. Més agressiva, més gran i omnívora, l'espècie pitiüsa s'ha imposat completament a l'autòctona, de la qual no s'han trobat més individus, d'acord amb la Diputació. Tot i que Gaztelugatxe està connectat amb el continent a través d'un pont de pedra, sembla que, de moment, no s'ha distribuït per la resta del territori. A més a més, a l'article s'explica que hi ha hagut diverses campanayes de control i que se n'han erradicat directament exemplars, però sense èxit.

Situació inversa a les Balears

Els darrers 15 anys s’ha produït l’entrada accidental de serps des de la Península a les Illes. A Mallorca, segons apunten els experts, ja hi havia constància de dues espècies de serps i se n’han detectades tres més. "On no n’hi havia cap era a les Pitiüses, i en la darrera dècada s’hi han detectat la serp de ferradura ('Hemorrhois hippocrepis'), tant a Eivissa com a Formentera, i la serp blanca ('Rhinechis scalaris') a Formentera", tal com va informar el cap de Serveis de Protecció d’Espècies del Govern, Jorge Moreno, a l'ARA Balears.

El problema real és que l'aliment preferit d'aquests ofidis són les sargantanes. "No volem que es reprodueixi el que passà a Mallorca fa molts i molts anys. De serps, n’hi ha a totes les Balears, però només fan mal a la biodiversitat de les Pitiüses", assegurava el portaveu de l’àrea de Conservació i Biodiversitat del GOB, Toni Muñoz. En aquest sentit, el biòleg explicà que, malgrat no ser perilloses per a les persones, les serps invasores suposen un dels majors problemes ecològics presents a les Pitiüses.

stats