Societat 14/05/2021

Salut relaxa les restriccions a les residències amb més del 70% de vacunats

Un de cada sis treballadors de geriàtrics illencs no s’ha posat cap dosi

2 min
Usuaris d'un centre residencial de les Balears.

PalmaLa vacunació contra el coronavirus és majoritària a les residències de les Illes Balears: el 89% de la població ha rebut almenys una dosi. No obstant això –i malgrat els esforços del Govern per sensibilitzar sobre la importància d’assolir la immunitat de grup en un dels ambients més vulnerables cap al virus–, vuit dels prop de seixanta geriàtrics que hi ha a l’Arxipèlag no arriben al 70% de professionals vacunats. Quatre d’ells estan a Mallorca, dos a Menorca i dos a Eivissa. Si aquestes xifres no milloren, seran les úniques residències que no es podran beneficiar de la relaxació de les restriccions que entraren en vigor diumenge passat amb el nou decret llei aprovat per l’Executiu illenc, que modifica la Llei de salut pública autonòmica.

La nova normativa estableix que, en els llocs on s’assoleix aquest llindar de vacunats, els serveis podran tenir el 100% de la seva capacitat. En els casos en què no s’arribi a aquest percentatge, “s’ha de calcular com a mínim quatre metres quadrats per persona”. Ocorre el mateix amb els transports, que podran anar plens només si s’arriba a aquest 70% de vaccinats. Si no, la capacitat s’ha de reduir a la meitat. Per a aquests centres, la norma també obliga a fer cribratges periòdics, tant a usuaris com a treballadors. No especifica cada quan s’han de fer, sinó que s’ha de decidir en funció “de la situació epidemiològica del territori on està la residència i la tipologia i situació sanitària del centre”, apunta.

A banda d’aquestes mesures diferenciades, el decret estableix que els residents i treballadors sense cap vaccí o amb la pauta de vacunació incompleta són els únics obligats a fer-se una PCR en tornar al centre després de 72 hores fora. Fins ara, aquesta prova diagnòstica era obligatòria per a tothom que en sortia durant més de tres dies.

Vacunació obligatòria?

Malgrat que la vacunació és voluntària a Espanya, el decret que modifica la Llei de salut pública obre la porta que es pugui obligar algunes persones a immunitzar-se. En concret, estableix que es pot adoptar un “sotmetiment a mesures de prevenció de la malaltia, inclosa la vacunació, per a determinats col·lectius”. I un dels col·lectius a qui es podria aplicar aquesta obligatorietat són els treballadors de les residències, segons va afirmar el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, en la darrera roda de premsa, dilluns passat.

En aquest sentit, va argumentar que són llocs molt sensibles on la infecció pot ocasionar molts morts”. Amb tot, Arranz matisà que prefereix “convèncer abans que obligar” i afegí que el fet que hi hagi aquesta possibilitat “no vol dir que es faci, només et dona una eina”. Ara com ara, un de cada sis treballadors sociosanitaris no ha rebut cap dosi.

Cal recordar que, en el conjunt de l’Arxipèlag, Salut està vacunant paral·lelament les franges d’edat de 60 a 69 anys i de 50 a 59 anys. La previsió és que s’acabi d’immunitzar tots els illencs majors de 60 anys a principi del mes de juny, però tot dependrà de si les farmacèutiques compleixen amb l’entrega de les dosis promeses.

stats