Societat 04/06/2021

Dues setmanes sense morts per covid-19 a les Balears

La incidència de contagis puja a Eivissa, però Salut assegura que són de brots controlats

2 min
Sanitàries a l’Hospital General de Palma durant la pandèmia.

PalmaLa Conselleria de Salut fa dues setmanes que no notifica cap mort per covid-19 a les Illes Balears. I hi té molt a veure l’avanç de la vacunació. D’una banda, les residències de gent gran estan immunitzades, i és on s’han produït el 28%de les defuncions a causa del virus –236 illencs han perdut la vida en aquests centres durant la pandèmia. I de l’altra, cal tenir en compte que el 40% de la població diana a l’Arxipèlag ja ha rebut almenys una dosi del vaccí, mentre que el 19% tenen la pauta completa. 

Malgrat que s’està lluny del 70% de població immunitzada que Europa i l’Estat varen fixar com a objectiu per al juny, la població més vulnerable de l’Arxipèlag ja s’ha vacunat. Abans del tancament d’aquest setmanari, i segons les dades del Govern balear, el 100% dels majors de 80 anys ja havien rebut com a mínim una dosi; entre la població de 70 a 79 anys ho havia fet el 95%; i entre els de 60 a 69, el 81,1%. 

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Si s’analitzen les defuncions al llarg del 2021, es veu que han anat davallant des de gener, quan es va iniciar la campanya. Llavors, es varen produir 166 morts; al febrer, 99; al març, 18; a l’abril, 7; i al maig, 5. Caldrà veure, però, com la flexibilització de les restriccions que l’Executiu illenc ha aprovat aquesta setmana afecta la transmissió de contagis. Cal recordar que les Balears han quedat sense toc de queda ni límit en les reunions socials per una sentència del Tribunal Suprem que va obligar a suspendre les mesures, i els restaurants poden obrir interiors (al 50%)i exteriors (al 50%) fins a les 12 de la nit. 

Brots actius a Eivissa 

Eivissa és l’illa amb una major taxa de contagis per habitant. Segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, té una incidència de 56 infeccions per cada 100.000 habitants, que la situa en risc sanitari mitjà. La resta de l’arxipèlag balear registra una incidència acumulada de covid-19 a 14 dies (IA14) inferior a 50 casos i, per tant, es manté en risc baix. En concret, Mallorca té 40,7 contagis; Menorca, 30,3; i Formentera, 42. Fonts de la Conselleria asseguren que, en el cas d’Eivissa, l’increment de la incidència es deu a brots actius, però que estan controlats i no s’ha passat a la fase de transmissió comunitària. 

Si s’analitza la taxa de positivitat en les proves per detectar el covid-19, la gran de les Pitiüses presenta també el valor més alt: el 2,95%. Així i tot, es manté per davall del llindar del 4% que estableix la Unió Europea per tenir la pandèmia controlada. Aquest indicador és de l’1,09% en el conjunt de les Balears els darrers set dies. Per illes, Mallorca registra un 1,38%; Menorca, un 0,90%, i Formentera, un 0%.

A escala estatal, les Illes continuen com la segona comunitat amb la IA14 més baixa (40 casos per 100.000 habitants), només per darrere del País Valencià(36 casos). També són la segona autonomia amb menys pressió hospitalària: només l’1% dels llits estan ocupats per pacients amb covid-19.

stats