Societat 15/05/2021

Salut detecta la variant colombiana del covid-19 a Mallorca per primera vegada

A més, ha trobat cinc casos de la variant brasilera i tres de la nigeriana

ARA Balears
1 min
La vacuna de Pfizer/BioNTech, a la imatge, i la de Moderna protegeixen de les noves variants del virus gràcies al mecanisme dels limfòcits T.

PalmaLa Conselleria de Salut ha informat aquest dissabte que la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha detectat dos casos d'una variant nova del covid-19, la colombiana. Tots s'han trobat a Mallorca en la darrera tanda de seqüenciació, corresponent a la quarta setmana d'abril i primera de maig, en la qual s'han analitzat 70 casos.

D'aquests 70 casos, 56 pertanyen a la variant britànica, que continua sent la predominant en el conjunt de les Illes Balears, amb un 80%. A banda d'aquests, hi ha tretze casos seqüenciats que presenten una mutació que determina una certa disminució de l'eficàcia de les vacunes disponibles. Es tracta dels dos casos de variant colombiana, cinc de la brasilera (tres a Mallorca i dos a Eivissa), tres de la nigeriana (tots a Mallorca) i tres casos de la novaoirquesa (tots a Mallorca).

Així mateix, Salut recorda que fins ara no s'han trobat casos de la variant de l'Índia a les Balears. Des de l'inici de la pandèmia, la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de Son Espases ha seqüenciat el genoma de més de 1.200 casos de covid-19 a les Illes Balears. Es tracta d'un dels centres de l'Estat que més mostres del coronavirus ha seqüenciat, molt per sobre de les recomanacions del Ministeri de Sanitat i del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), segons el Govern.

stats