Societat 21/10/2020

Javier Arranz: "El toc de queda en aquest moment no és prioritari a les Balears"

El portaveu de Salut creu que l'augment de contagis a la Península pot afectar les Illes i preveu que les restriccions "molt probablement" s'allarguin fins Nadal

Elena Navarro
2 min
Personal sanitari de l'hospital Son Espases.

PalmaEl portaveu de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, ha fet referència aquest dimecres al toc de queda que s'estudia a escala estatal i ha opinat que, en aquest moment, amb les dades epidemiològiques de les Balears, aquesta mesura "no és prioritària". Això no obstant, ha remarcat que "hem après lamentablement" que el que passa a la resta del país acaba afectant les Illes Balears, i que per aquest motiu "hem d'estar molt alerta".

En concret, Arranz ha explicat que l'augment dels contagis a l'Estat pot fer que a les Balears no baixi més la incidència de contagis, sinó que es mantingui i després, pugi. Com a exemple de l'efecte a les Illes de l'augment dels contagis a la resta de l'Estat, Arranz s'ha referit a l'inici de la segona onada a l'Arxipèlag, que arriba unes setmanes després del repunt de les infeccions a Aragó i Catalunya. "Per dos motius: perquè hi va haver moviment de persones que tornaren a les Illes i perquè efectivament el virus a les Illes existeix", ha expressat.

Amb tot, el portaveu ha dit que a final de setmana donaran informació més concreta sobre l'estat de les restriccions, però ha avançat que "molt probablement" les restriccions actuals –que inclouen el màxim de sis persones en reunions a l'aire lliure anunciades ahir per la presidenta– es mantinguin fins Nadal, "com a mínim". "Hem aconseguit fer baixar la corba però no eliminar-la, ni molt menys tenir-la controlada com abans de l'estiu", ha dit.

Ara mateix a Salut, segons Arranz, li preocupa especialment l'augment de la incidència de contagis i la taxa de positivitat a Eivissa. A la pitiüsa major la incidència acumulada dels darrers set dies és de 92 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la de la setmana passada era de 72 casos. La taxa de positius també s'ha enfilat i ha passat de 5,6 la setmana anterior a 9,2 aquesta. Amb aquesta situació, el portaveu ha admès que la possibilitat de mantenir les restriccions específiques d'Eivissa es manté oberta, però caldrà esperar a les dades de fins divendres per prendre la decisió.

A Menorca la incidència aquests darrers set dies s'ha mantingut en 50 contagis per cada 100.000 persones, i la incidència s'ha incrementat lleugerament: d'un 3,75% a un 4,46%. Pel que fa a Mallorca, la incidència ha augmentat, però la taxa de positivitat s'ha mantingut en 4,9. En el còmput global de les Illes, aquesta taxa és de 5,5%, lleugerament superior que les darreres setmanes, quan se situava al voltant del 4,7%.

Tests d'antígens

Ara ja fa uns dies que alguns centres de salut de les quatre illes fan servir els tests ràpids d'antígens per a persones amb símptomes de fins a cinc dies. Segons Arranz, els estudis fins ara no mostren que siguin fiables en persones sense símptomes, tot i que continua la investigació. Per ara, la Conselleria ha adquirit un total de 850.000 tests. Pel que fa la campanya de la grip, que va començar dilluns, han demanat cita prèvia 50.000 persones per vacunar-se.

stats