Societat 21/10/2020

Els contagis de covid-19 a les residències de gent gran es redueixen gairebé un 40% en una setmana

Els casos actius en aquests centres han passat de 105 a 65, mentre que en el mateix període s'han notificat sis morts

E. N.
2 min
Una usuària d'una residència de gent gran. / CRISTINA CALDERER

PalmaEls casos actius de coronavirus a les residències de gent gran s'han reduït un 38,1% en una setmana. Així, si dimecres passat hi havia 105 contagis, ara n'hi ha 65. En el mateix període, la Conselleria de Salut ha notificat un total de sis morts. La darrera defunció ha estat en la darrera jornada, a la Llar d'Ancians de Palma. D'altra banda, cal dir que també s'han reduït considerablement els ancians hospitalitzats –un 37%–, que han passat de 84 a un total de 53 pacients.

Quant als contagis actius en els professionals sanitaris que treballen en aquests centres, també en són menys, però la davallada no és tan pronunciada: han passat de 52 a 47 casos en set dies. Els contagis entre els sanitaris de tot el sistema de salut es mantenen estables (tres contagis més en la darrera setmana), però hi ha 27 persones més en vigilància per contacte amb persones positives en coronavirus, amb les quals el total de professionals que es vigilen és de 166.

La taxa de positivitat de les Illes ha augmentat lleugerament, de 4,7% a 5,6%, i confirma l'alentiment de la reducció de contagis de què va advertir el portaveu de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, divendres. Ara per ara la taxa més alta –i que preocupa a la Conselleria– és la d'Eivissa, que s'ha enfilat i ha passat de 5,6% la setmana anterior a 9,2% aquesta.

Aquest dimecres la Conselleria de Salut ha informat de 170 nous casos de coronavirus a les Illes Balears i quatre morts més. Totes les defuncions han estat a Mallorca i han estat dones d'entre 78 i 90 anys. El gruix de les PCR positives ha estat a Mallorca, amb un total de 139 contagis, mentre que a Eivissa se n'han detectades 21, i a Menorca, 10. Formentera no ha notificat cap nou contagi de covid-19 en la darrera jornada.

Pel que fa a les altes, els hospitals de les Illes n'han donades 13, mentre que en el cas de l'Atenció Primària n'hi ha hagut un total de 117. El total de pacients a planta és de 156, quatre més que dimarts, mentre que n'hi ha 40 d'ingressats a l'UCI (un més que ahir). Per illes, a Mallorca hi ha 35 UCI actives, a Eivissa tres i a Menorca 2. Quant als professionals sanitaris, s'han detectat dos nous contagis, amb els quals hi ha 51 casos actius i 166 persones en vigilància.

stats