Salut allarga una setmana més les restriccions a Eivissa

Javier Arranz assegura que és una decisió "prudent", tenint en compte que la tendència a la baixa dels contagis s'ha estabilitzat la darrera setmana

La Conselleria de Salut ha decidit allargar una setmana més les restriccions a l'illa d'Eivissa, ha informat aquest divendres el portaveu Javier Arranz. Malgrat que la incidència de casos positius a la ciutat d'Eivissa s'ha reduït de manera important, Arranz ha explicat que en la darrera setmana "s'han estabilitzat i val la pena remarcar que ens preocupa". En aquest sentit, ha defensat que "és una decisió prudent", tenint en compte que "hi ha altres zones del país que s'han estabilitzat i hi han tornat a augmentar els casos". "Esperam que vagi descendent i ens permeti poder recomanar canvis", ha exposat.

En concret, el 30 setembre la taxa d'incidència acumulada de 14 dies a la ciutat d'Eivissa era de 554 per 100.000 habitants, mentre que ara és de 289 casos per 100.000 habitants. A Sant Antoni ha passat de 178 a 152, a Santa Eulària de 165 a 102, a Sant Joan de 156 a 93 i a Sant Josep de 145 a 69 casos per 100.000 persones. Arranz ha previst que en una setmana més potser es podria baixar la incidència de l'illa a uns 140 o 160 casos. Quant a la taxa de positivitat, a l'illa ha passat en els darrers 14 dies d'un 8,3 a un 5,9, i a la ciutat d'11,3 a 6,7. A Sant Antoni és on es manté més estable, on ha passat del 6,8 i 6,2.

El portaveu ha matisat que aquesta estabilització en la reducció dels contagis no només es dona a Eivissa, sinó també a Mallorca, on ara per ara la incidència és d'uns 130 casos per 100.000 habitants. "És una xifra massa alta per considerar que l'estabilitat és bona", ha valorat Arranz. A més, ha avançat que en els pròxims dies es podran dictar noves mesures amb vista a dates assenyalades que poden generar reunions socials, com ara Tots Sants. També ha anomenat possibles cribratges a poblacions "molt més específiques" i també mesures positives per a alguns sectors econòmics.

Pel que fa el cribratge a Eivissa, hi han acudit gairebé 1.000 persones i la taxa de positivitat ha estat d'un 3%. En el cas de la cerca activa de persones positives, sigui perquè són simptomàtiques o per contactes estrets, aquesta taxa ascendeix al 6%. Arranz ha tornat a mencionar el semàfor que està acordant la Unió Europea per avaluar de manera homogènia l'avanç de la pandèmia als diferents països. Ara mateix, les Balears encara estarien en vermell, i és un objectiu arribar al groc (que suposa estar per sota dels 50 casos per 100.000 habitants) i, en el millor dels casos, al verd (menys de 25 casos). "Podem arribar-hi? Evidentment. És la intenció, tenint en compte que la indústria principal és el turisme", ha subratllat. 

Per acabar, també ha apuntat que el govern espanyol està treballant en un sistema similar a l'europeu. En aquest sentit, Arranz ha avançat que potser en els propers dies vindran "mesures recomanades" per l'executiu central. "Veurem com aquestes es consensuen dins de les comunitats autònomes", ha conclòs. 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF