Societat 20/05/2020

Salut contractarà 150 sanitaris per fer detecció precoç de coronavirus

Patrícia Gómez: "No descartam que l'alarma pugui botar"

Maria Fuster
4 min
Consellera de Salut, Patrícia Gómez, a la seva compareixença al Parlament

PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha anunciat aquest dimecres horabaixa al Parlament la contractació de 150 professionals per dur a terme una diagnosi precoç del coronavirus als centres d'Atenció Primària de les Illes. 105 infermers i 45 auxiliars d'infermeria també faran el seguiment dels contactes estrets en cas de donar positiu a les proves. Es tracta d'una mesura per controlar i evitar la propagació del coronavirus. Gómez assegura que a les Illes, "si tot va bé, a final de juny o principi de juliol hauríem d'assolir una nova normalitat, tot i que no descartam que l'alarma pugui botar".

Gómez també ha comentat la importància en l'estratègia de control de la malaltia de la coordinació dels centres d'Atenció Primària i del servei d'epidemiologia, fet pel qual es reforçarà mitjançant un pla d'inversió en el qual "està treballant la Conselleria", ha dit a la compareixença parlamentària.

"Com a consellera de Salut, he tractat que les decisions es prenguin a partir del que argumenten els experts", ha afirmat Gómez, qui ha donat explicacions davant de la Cambra Alta a petició pròpia.

En la intervenció a la sala de les Cariàtides, la consellera de Salut ha assegurat que les Balears, amb Formentera al capdavant, "lideren la desescalada en aquest país". A més, ha remarcat que ja s'han curat el 77% dels casos, s'han reduït un 60% els casos actius en un mes, i la darrera setmana ha minvat l'hospitalització un 15%, i a l'UCI un 18%. També el seguiment domiciliari ha davallat un 25% en una setmana.

Previsions de futur pròxim

La consellera ha remarcat la importància de l'estratègia de diagnosi i de vigilància amb realització de proves i estudis de contactes, una estratègia que es va posar en marxa l'11 de maig a totes les Illes, en coordinació amb Salut Pública. Fins dimarts, de 678 persones amb símptomes lleus a les quals s'ha fet PCR, 15 han estat nous positius: 14 a Mallorca i una a Eivissa. És precisament per continuar amb aquesta feina i la ja iniciada per tres infermeres dedicades a rastrejar contactes estrets que s'ha decidit la contractació de 150 sanitaris per a Atenció Primària.

Gómez ha afirmat que hi ha material de protecció "per quatre mesos si seguim el ritme que tenim fins ara, però depèn del nombre de casos. Volem ser positius, però estam molt expectants". També assenyala que durant dues setmanes mantindran l'hotel Palma Bay i que s'han de tenir en compte també les previsions turístiques i tenir clar quins hotels es tenen a disposició en previsió del que pugui passar, però que això depèn de "la propietat", ha dit.

Control parlamentari

El diputat de Ciutadans José Manuel Gómez, qui li ha retret que no hagi donat informació per canals informals als diputats, li ha demanat per la possible "segona onada de contagi" i com estan de preparades les Illes. En aquest sentit, Catalina Pons, diputada d'El Pi, també li ha demanat si "estam preparats, perquè ara ens amollen i jo no sé com anirà?". Sobre aquests dubtes, la Conselleria ha afirmat que per fer "la desescalada un dels criteris que més avalua el Ministeri és poder mantenir els recursos sanitaris per donar seguretat". Gómez ha remarcat que "els plans de contingència estan entregats". A més, ha destacat que a les Balears "fa temps que es fa feina en plans de catàstrofes" i diu que hi ha molts de centres de les Illes que ja els tenien molt avançats. "La segona onada ens preocupa, però hem de gestionar la incertesa i no és fàcil". També ha remarcat que "el coneixement de la malaltia és mínim".

Tots els diputats dels diferents grups polítics han demanat pel tema del contagi dels sanitaris. Gómez ha afirmat que "és el primer que mir cada vespre i em sent impotent de no poder evitar-ho". "Si fos per mi, anirien amb el vestit de bus, per la meva tranquil·litat, però els equips de riscos laborals no ho diuen així"; s'ha de dur el material en funció del risc. També amb relació al material de protecció covid-19, que ha estat objecte de preguntes dels diferents partits, "cercarem material a la Xina, a l'Índia o on faci falta i si hi he d'anar jo, hi aniré", ha remarcat.

La consellera de Salut ha aprofitat la compareixença per criticar les retallades en salut. "No es poden retallar serveis públics essencials, que és el que passa quan no governa l'esquerra". "Atenció Primària va patir molt a partir del 2012, s'ha incrementat la plantilla, però encara no basta", ha subratllat.

Amb relació a la fiabilitat del test de detecció, la consellera de Salut ha explicat que encara avui dia no en tenim un per detectar anticossos, tot i que ja han passat un parell de mesos, i que "als EUA n'han fabricat un, que sembla que pot anar bé". Alhora ha explicat que les proves PCR sembla que sí que diagnostiquen "pacients asimptomàtics".

Gómez ha informat que fins dimarts s'havien fet proves a uns 7.000 professionals sanitaris dels 18.000 totals. Fins ara s'han fet proves PCR "als que han tingut contacte més proper amb possibles casos -sanitaris de pneumologia, de medicina interna d'UCI i d'urgències-. Només 38 han donat positiu, és a dir, un 0,58%, i de seroprevalença, un 1,57%, una xifra que no arriba ni al de la població en general, que és del 2,4%.

En relació amb les residències on hi ha 4.500 usuaris i treballen prop de 4.000 professionals, Gómez ha comentat que, segons la seva opinió, "s'ha d'articular un sistema per donar més suport a les residències, fet que implica tenir més professionals". Pel que fa a la col·laboració amb la sanitat privada, ha assenyalat que ha estat molt fàcil treballar-hi, "de manera impecable ens han donat la informació". També ha afegit que "la necessitarem quan recuperem l'activitat ordinària"

Tant la diputada del PP Marga Duran com la de Vox Idoia Ribas han centrat la intervenció a fer preguntes sobre l'advocada xinesa que forma part del bufet del militant socialista José María Lafuente per haver fet d'intermediària en la compra de material de protecció contra el coronavirus a proveïdors xinesos. Gómez ha assegurat que no es tractava d'una intermediació, sinó d'un assessorament jurídic per conèixer la normativa xinesa, i ha defensat que tota la gestió està en ordre.

Els diputats del PSOE, els dels socis de govern, Podem i MÉS per Mallorca, i també la diputada de MÉS per Menorca han defensat amb més o menys entusiasme la gestió de la consellera.

stats