Societat 11/12/2021

Salut assumeix que els casos pujaran fins passat Nadal

La incidència de covid-19 a les Illes ja frega les 400 infeccions per 100.000 habitants

2 min
El Govern comunicà divendres prop de 700 contagis nous, la xifra més alta de positius diaris de la sisena onada.

PalmaLa pandèmia continua expandint-se a les Illes Balears i la previsió és que aquesta tendència no es reverteixi per ara. La consellera de Salut, Patricia Gómez, va assegurar divendres en roda de premsa que “no hi ha signes que indiquin que la corba de contagis hagi de davallar” i que esperen que el nombre de casos continuï augmentant fins després de les festes de Nadal. “Per això demanam prudència”, va dir. Ara com ara, la incidència de coronavirus a 14 dies a les Illes Balears frega els 400 casos per 100.000 habitants i situa la comunitat en risc alt per transmissió de contagis. L’illa amb la incidència més alta és Menorca, amb 559 casos per 100.000 persones, seguida de Mallorca (400 casos), Eivissa (273) i Formentera (76).

Divendres, la Conselleria de Salut va notificar 686 contagis nous, la xifra més alta d’infeccions diàries de la sisena onada. A més, la taxa de positivitat en les proves diagnòstiques va superar l’11%, més del triple del llindar que estableix la Unió Europea per tenir la transmissió controlada(el 3%). L’expansió del virus ja impacta en el sistema sanitari, però la pressió als hospitals encara no és gaire alta –gràcies als nivells d’immunització– i es mantenen en risc baix. Abans del tancament del setmanari, hi havia 138 pacients infectats a planta(49 més que fa una setmana) i 34 a l’UCI (cinc més). L’Atenció Primària és l’àrea més afectada: fa el seguiment de 6.053 illencs amb covid-19, 1.884 més que fa set dies. En els propers dies, es veurà l’efecte que haurà tingut el pont en la corba de contagis.

La vacunació s’accelera

L’obligatorietat de presentar el certificat covid de la Unió Europea als restaurants ha impulsat el ritme de vacunació, va assegurar Gómez. “Fa dos dies es varen inocular gairebé 900 primeres dosis a persones de diverses edats”, va exemplificar la consellera, que els va agrair“haver pres aquesta decisió tan encertada”. D’altra banda, el Servei de Salut ja ha començat a posar la tercera dosi als majors de 60 anys, que han de demanar cita a través del BitCita. Aquest grup té una població diana de 100.769 persones. A més, fins al 12 de desembre s’administren les dosis de reforç a personal sanitari, sociosanitari i treballadors de serveis socials.

Pel que fa als infants de 5 a 11 anys, finalment no es vacunaran contra el covid-19 als centres educatius. El departament de Salut treballa per dur a terme la campanya de vacunació per a aquest grup en punts de vacunació específics i centres de salut. Gómez va apuntar com a principal raó per descartar els centres educatius el fet que “suposa un volum de desplaçament de personal sanitari molt important”. També per la logística que implica per a les escoles, que haurien d’habilitar espais per administrar les dosis, modificar horaris per poder vacunar, gestionar els consentiments informats per a les famílies, etc.

Es començarà a immunitzar la franja de 9 a 11 anys, així com infants amb malalties molt greus. La previsió és que s’iniciï la campanya dimecres dia 15.

stats