Societat 03/12/2021

Salut admet "dificultats" a les escoles per l'impacte de la sisena onada

La incidència entre els menors de 16 anys és la segona més alta a les Balears, després de la franja dels 40 als 49 anys

2 min
Imatge d'arxiu d'una escola durant la pandèmia.

PalmaLa sisena onada de covid-19 a les Illes Balears ha entrat als centres educatius i la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha admès que "hi ha dificultats" a causa del "gran nombre de casos" i grups confinats. "S'hauran d'unificar criteris a totes les illes, tant quant a les quarantenes com quant a la consideració per determinar el contacte estret o no, els contagis entre especialistes, etc.", ha explicat Gómez sense entrar en més detall. Ha afirmat que la situació actual suposa "un volum de feina molt considerable" tant per als professionals educatius com per als sanitaris i que "s'ha d'ajudar que el procediment sigui una mica més senzill".

Segons les darreres dades de Salut, hi ha 1.488 alumnes de 71 grups escolars en quarantena. El 98,5% correspon a nivells d'Infantil i Primària, en els quals l'alumnat no està vacunat. La setmana passada es varen notificar 237 estudiants i 19 docents contagiats, però la Conselleria d'Educació adverteix que l'impacte podria ser més gran "perquè la pujada de la incidència de casos fa qui hi hagi algun retard en la pujada de dades", expliquen en un comunicat.

Actualment, la incidència de coronavirus entre la població menor de 16 anys és la segona més alta dels grups d'edat a les Illes Balears (368 contagis per 100.000 persones), després de la franja de 40 a 49 anys (345 casos per 100.000 habitants). Cal tenir en compte, però, que entre els escolars hi ha moltes persones que no estan vacunades perquè són menors de 12 anys. En aquest sentit, Gómez ha anunciat que els vaccins de Pfizer per a aquest grup poblacional arribaran el 13 de desembre i ja estan treballant per començar a vacunar tan bon punt els tinguin disponibles. No ha concretat si la campanya inclourà les escoles o es continuarà fent als centres de salut com en les altres franges d'edat.

El Servei de Salut està treballant en la vacunació de terceres dosis a la població d'entre 60 i 69 anys i personal sanitari i sociosanitari. La coordinadora de la campanya de vacunació, Eugènia Carandell, ha explicat que en el primer grup "encara hi ha molta gent per vacunar" perquè és molt gran: el formen devers 128.000 persones. Pel que fa als professionals de la Salut i de Serveis Socials, es tracta d'una població diana de devers 51.000 persones. L'autocitació s'ha habilitat aquest dematí i al migdia ja s'hi havien apuntat més de 5.000 treballadors.

'Verifica covid-19'

L'eina web per verificar els certificats covid de la UE en la restauració ja està disponible. S'hi accedeix entrant a la pàgina https://verificacovid.ibsalut.es/ i està oberta a tothom. Gómez ha detallat que la pàgina no emmagatzema cap mena de dada personal i, quan s'empra, només ofereix nom i llinatges de la persona. L'obligació del certificat a partir d'aquest dissabte ha fet que més de 25.000 illencs el descarreguin en tan sols dos dies. Salut també ha notat un increment de la petició de primeres dosis.

En el conjunt de l'Arxipèlag, el 85% de la població diana ha rebut almenys una dosi i el 83% té la pauta completa. Si ens fixam en la població total de les Illes, la cobertura de vacunació completa davalla fins al 79,9%. Fins ara, Salut ha administrat més d'1,7 milions de dosis.

stats