Societat 03/12/2021

Els contagis es disparen a les Balears, que notifiquen més de mig miler de positius en un dia

Salut renova el contracte de devers 1.000 sanitaris per fer front a la sisena onada

2 min
Gent per Palma caminant amb mascareta.

PalmaL'increment de contagis de coronavirus s'accelera a les Illes Balears. En un dia, la Conselleria de Salut n'ha notificat 564 de nous, la xifra més alta des de l'estiu. "Malauradament, la sisena onada progressa adequadament a la Comunitat", ha lamentat la consellera de Salut, Patricia Gómez, en roda de premsa aquest divendres, tot assegurant que hi ha "transmissió comunitària clara i en augment". Gràcies a la immunització de la població, l'impacte en el sistema sanitari "és molt menor" que en altres onades, ha afirmat Gómez. No obstant això, ha anunciat que s'allargarà el contracte de devers un miler de sanitaris per fer front a un possible augment de la pressió hospitalària.

Ara com ara, l'hospital més tensat és el Mateu Orfila, a Menorca, que ja té ocupades cinc de les set unitats de cures intensives destinades a pacients amb covid-19. Davant aquesta situació, l'hospital ha rebaixat a la meitat l'activitat quirúrgica programada. Els altres hospitals públics illencs mantenen, de moment, el 100% de l'activitat. En total, hi ha 89 pacients infectats hospitalitzats a planta i 29 a l'UCI. L'Atenció Primària sí que ha patit un increment de la pressió molt important: en una setmana, han passat de fer el seguiment de 2.874 infectats a 4.169; això són 1.295 casos més.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Els positius actius continuen pujant i se'n registren aquest divendres 3.509, 144 més que ahir. A les residències de gent gran la situació és la mateixa que dijous: sis positius actius entre els usuaris i 12 treballadors amb diagnòstic confirmat i actiu. Els geriàtrics amb brots són Hermanitas de los Pobres, Costa d'en Blanes i la residència de Capdepera, a Mallorca, i Can Blai, a Eivissa. Quant als treballadors del Servei de Salut, 118 persones estan contagiades i 203 en aïllament.

Un altre indicador que confirma l'expansió de l'onada és la incidència acumulada. La comunitat està a les portes del risc alt, amb una taxa de 293 casos per 100.000 persones a 14 dies. Allò esperable és que continuï enfilant-se, ja que la incidència a set dies és proporcionalment superior (153 casos per 100.000 habitants). Si s'analitza per municipis, el 43% a les Illes Balears estan en risc alt o extrem per coronavirus.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
stats