Societat 14/11/2020

Els sahrauís de Mallorca protesten contra l'ofensiva del Marroc al Sàhara Occidental

Prop de 200 persones es manifesten a Palma per demanar un referèndum d'autodeterminació i denunciar la passivitat de l'estat espanyol davant el conflicte

C. D.
2 min
Els sahrauís de Mallorca protesten contra l'ofensiva del Marroc al Sàhara Occidental

PalmaFamílies senceres, joves, majors, homes i dones. Prop de 200 persones s'han manifestat aquest dissabte migdia a la plaça de Cort de Palma per mostrar rebuig als Acords de Madrid en el seu 45è aniversari i a les injustícies que pateix el poble sahrauí des de llavors. A més, la concentració, convocada per l'associació Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears, ha servit per denunciar l'ofensiva del Marroc al Front Polisario i "la vulneració de l'alto al foc -firmat l'any 1991- ahir a Algargarat". Les banderes de la República Àrab Sahrauí i les pancartes que proclamaven 'Sàhara lliure' han omplit un bon tros de la plaça.

"El Marroc, culpable; Espanya, responsable" ha estat una de les consignes que més s'han sentit a la plaça. Durant l'acte, Debba Mohamed ha pronunciat un manifest en què es criticaven les "injustícies de l'ocupant marroquí i la manca de responsabilitat de l'estat espanyol [davant aquestes accions], el qual continua sent la potència administradora del territori". La tensió entre el Marroc i el Front Polisario han estat notòries en el text que ha llegit Mohamed: "El camí que volem és el de la lluita pacífica, però el camí que volem no sempre és el camí que ens veim obligats a escollir. El nostre poble fa massa temps que viu en una llarga nit obscura i colonial".

Els sahrauís de Mallorca protesten contra l'ofensiva del Marroc al Sàhara Occidental

El moviment solidari amb el poble sahrauí, d'àmbit estatal, demana al govern espanyol que assumeixi les seves responsabilitats com a potència administradora del territori i que es posin els esforços necessaris per impulsar allò que està previst en els acords de pau vigents entre el Marroc i la República Sahrauí: un referèndum d'autodeterminació tutelat per les Nacions Unides.

La presidenta de l'associació, Catalina Rosselló, ha dit que l'única manera de resoldre aquest conflicte és amb un referèndum d'autodeterminació. A més, ha demanat la llibertat de tots els presos polítics que varen ser detinguts fa deu anys, quan es va desmantellar el campament de Gdeim Izik, que de llavors ençà són a la presó.

Els sahrauís de Mallorca protesten contra l'ofensiva del Marroc al Sàhara Occidental

El sahrauí Nafi Brahi, que va anunciar en un vídeo que s'uniria a la lluita armada, també ha pres la paraula durant la manifestació per demanar "calma i serenitat" a tots els presents. Ha recordat que ells sempre han volgut que la lluita fos pacífica, però que de vegades "no et deixen cap altra opció". Davant l'ofensiva del Marroc, ha pres la decisió d'unir-se a les files de l'exèrcit sahrauí.

stats