Societat 28/08/2019

De 'road trip' per Europa

Vuit propostes per gaudir de la llibertat d’un viatge en cotxe pel Vell Continent

Cristina Torra
6 min
La carretera de Trollstingeun, a Noruega

Barcelona¿Qui no ha somiat mai en agafar el cotxe, pujar-hi la parella, els amics o la família i llançar-se a la carretera amb un destí al cap però una ruta poc determinada? És la màgia dels 'road trips': et donen llibertat i flexibilitat, els canvis d’última hora són permesos i no necessiten gaire planificació. El millor és tenir els principals llocs que es volen visitar marcats en un mapa i deixar lloc a la improvisació. D’aquesta manera evites perdre’t els imprescindibles i gaudir d’experiències que se’t posin al davant sense haver sigut planificades, com compartir un cafè amb un local. Les opcions de 'road trips' són infinites, però, si ens centrem en Europa, us proposem 8 viatges en cotxe que no us decebran.

Costa Amalfitana, Itàlia

La Strada Statale SS163 o la Strada Amalfitana voreja aquesta reconeguda costa italiana des de Salern fins una mica més enllà de Positano, on cal agafar la SS145 per arribar a Sorrento. El recorregut és espectacular, amb penya-segats i platges precioses. No deixeu de fer una parada a Amalfi per visitar la seva catedral i destineu unes hores a passejar per Ravello i a enamorar-vos dels colors de les cases de Positano, un dels pobles més pintorescos de la ruta. Guardeu-vos un matí per fer l’itinerari de 7 quilòmetres entre Positano i Nocelle a peu, té unes visites espectaculars de la costa.

Quants quilòmetres té? Uns 50 quilòmetres.

Quant temps necessito? Un dia, però destineu-n'hi almenys 3 o 4 si voleu gaudir-ne.

Quina és la millor època per fer-la? L’estiu si voleu banyar-vos, però prepareu-vos per fer cua a la carretera. Millor al juny o al setembre.

L'encant dels pobles i les platges de la Costa Amalfitana és un dels reclams de la zona

Ruta panoràmica de la Selva Negra, Alemanya

Podríem dir que a la Selva Negra hi ha tants 'road trips' com persones que els fan, però en qualsevol d’ells hi hauríeu d’incloure la carretera B500. Aquesta via entre Waldkirch i Feldberg, coneguda com la ruta panoràmica de la Selva Negra, passa entre les muntanyes d’aquesta regió, però també regala visites de la serralada dels Vosges a Alsàcia. És un bon lloc per fer diferents rutes de senderisme, per relaxar-se als diferents centres balnearis i per gaudir de llacs, rius i castells.

Quants quilòmetres té? 70 quilòmetres.

Quant temps necessito? Un dia, un parell per gaudir-ne.

Quina és la millor època per fer-la? Entre la primavera i la tardor. A l’hivern hi pot nevar, però també té el seu encant.

La Selva Negra és també un lloc ideal per fer-hi senderisme

Carretera Transfagarasan, Romania

La DN7C recorre una de les carreteres de muntanya més altes d’Europa, que travessa, entre corbes impossibles, els Carpats, també coneguts com els Alps de Transsilvània. Connecta les ciutats de Cârțișoara i Pitești en un viatge que us deixarà amb la boca oberta mentre passeu entre pics de més de 2.000 metres i paisatges de postal. Guardeu temps per relaxar-vos al costat del llac Bâlea i visiteu el castell de Poenari, que va ser residència de Vlad III, el príncep que va inspirar Bram Stoker per crear Dràcula. La carretera és una autèntica meravella per als amants de la conducció i té un túnel de gairebé un quilòmetre sense il·luminació artificial.

Quants quilòmetres té? Uns 100 quilòmetres.

Quant temps necessito? Un dia parant a les principals atraccions (3 hores de conducció).

Quina és la millor època per fer-la? La carretera acostuma a estar tancada entre finals d’octubre i finals de juny a causa de la neu.

La carretera Transfagarasan, a Romania, té unes vistes espectaculars

Algarve, Portugal

És un dels destins per excel·lència de Portugal, amb més de 200 quilòmetres de costa, que es poden recórrer entre carreteres nacionals i autopistes. Grans platges protegides per penya-segats i poblets amb encant on menjar peix fresc de l’Atlàntic són els atractius que us esperen des d’Odeceixe fins a Vila Real de Santo António. La costa oest és molt més salvatge que la del sud, molt més urbanitzada. Esculliu les platges d’Aljezur si voleu fer surf i les de Tavira per estar tranquils, on hi ha el Parque Natural da Ria Formosa, una zona d’aigües calmades protegides per illes, canals i llacunes. A Lagos hi trobareu alguns dels penya-segats més impressionants; a Portimão i Albufeira, els nuclis més animats, i a Faro, la capital de la regió, un centre històric que no podeu deixar de visitar.

Quants quilòmetres té? Uns 200 quilòmetres més tots els desviaments que vulgueu fer.

Quant temps necessito? Mínim una setmana.

Quina és la millor època per fer-la? L’estiu per gaudir del mar. Trieu el setembre per evitar gent, encara fa calor i l’aigua està més calenta.

Una escala que porta a una platja de l'Algarve

El Peloponès, Grècia

La península del Peloponès té fins a quatre penínsules internes. El 'road trip' que hi podeu fer pot variar molt depenent dels punts que decidiu visitar i del temps que tingueu, però, indubtablement, hauria d’incloure algunes de les restes gregues més importants com el teatre d’Epidaure, la població de Micenes i l’estadi d’Olímpia. Si també us interessen les restes bizantines, no us podeu perdre les esglésies de Mistràs o la població fortificada de Monemvasia. Tampoc us perdeu el litoral, amb caletes, platges i poblets encantadors. A la península de Mani hi trobareu el Peloponès més autèntic, amb poc turisme estranger. Tornant a Atenes reserveu una estona per parar al canal de Corinti.

Quants quilòmetres té? Uns 1.200 quilòmetres comptant Atenes com a punt d’inici i final i els principals punts turístics anomenats.

Quant temps necessito? Mínim una setmana; recomanat, 10 dies.

Quina és la millor època per fer-la? Qualsevol moment de l’any.

La península del Peloponès té molts punts d'interès com aquest temple d'Apol·lo

North Coast 500, Escòcia

500 milles (uns 800 quilòmetres) us portaran a descobrir els paisatges més salvatges i més inhòspits d’Escòcia. Llacs preciosos, castells en ruïnes, penya-segats, platges de sorra blanca i algunes destil·leries són els atractius que us esperen en aquesta ruta circular que comença i acaba a Inverness, la capital de les Highlands escoceses, el país de color verd. Alguns dels imprescindibles de la ruta són buscar el monstre del llac Ness, enamorar-vos de les vistes del poble de pescadors de Gairloch i al·lucinar amb l’aigua turquesa i la sorra blanca de les platges d’Achmelvich i Dunnet Bay. Tingueu en compte que hi ha alguns trams de carretera estrets i d’un sol sentit i que podeu necessitar més temps per recórrer-los del que recomani Google Maps.

Quants quilòmetres té? Uns 800 quilòmetres.

Quant temps necessito? Mínim una setmana.

Quina és la millor època per fer-la? Es pot fer durant tot l’any. La primavera i l’estiu són les temporades més concorregudes, mentre que la tardor i l’hivern donen un aire místic a la ruta.

Una vista general d'una part de la North Coast 500, a Escòcia

Route 1, Islàndia

És la carretera que ressegueix el perímetre d’Islàndia entre cascades, volcans, glaceres, camps de lava i platges de sorra negra. És habitual començar-la des de Reykjavík, la capital, en sentit est, perquè es va de la part més turística de l’illa (el sud) a la que ho és menys (el nord), però es pot fer en qualsevol sentit. Algunes de les parades obligatòries són la platja de Vík, el llac glacial de Jökulsárlón, la zona termal de Mývatn i la capital del nord, Akureyri. Es recomana agafar algunes vies secundàries per poder descobrir algunes de les cascades més impressionants del país, com la Dettifoss, la més cabalosa d’Europa, i la Svartifoss, envoltada de columnes de basalt.

Quants quilòmetres té? 1.332 quilòmetres.

Quant temps necessito? Mínim 10 dies.

Quina és la millor època per fer-la? Primavera i estiu, però amb un cotxe preparat també es pot fer a l’hivern.

Un tram de la Route 1 d'Islàndia

Els fiords noruecs, Noruega

El 'road trip' serà diferent en funció de les parades que vulgueu fer, però us proposem resseguir els fiords que es troben entre Bergen i Trondheim, on l’aventura està assegurada. Passareu pel Lærdal, el túnel de carretera més llarg del món, amb 24 quilòmetres; resseguireu la icònica carretera Atlàntica, que connecta diferents illetes en 8 quilòmetres de ponts sobre el mar, i podreu conduir per la Trollstigen, les 11 corbes tancades amb un 10% de pendent que regalen unes vistes impagables d’aquest tram muntanyós. Alguns paisatges que no us podeu perdre pel camí són la cascada Tvindefossen, pobles arran de fiord com Geiranger i Stryn, i les valls de Fjaler, envoltades de pics nevats i glaceres.

Quants quilòmetres té? Depèn de la ruta, però si resseguiu part dels fiords compteu uns 700 quilòmetres.

Quant temps necessito? Mínim una setmana.

Quina és la millor època per fer-la? Entre el maig i l'octubre, la resta de mesos, el gel i les poques hores de llum no us deixaran gaudir de l’espectacle paisatgístic.

Una part de la carretera atlàntica, a Noruega
stats