Santiago: "No preveig cap retallada"

La consellera d'Afers Social diu que defensarà el seu pressupost i ha avançat que reclamarà fer residències amb l'ecotaxa 

La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, davant la pregunta de la portaveu del PP, Marga Durán, que ha demanat d'on pensa retallar Santiago, nega aquesta possibilitat. "No preveig cap retallada", ha dit. A més de defensar el seu pressupost, ha avançat que reclamarà fer residències amb l'ecotaxa, durant la compareixença al Parlament, on ha explicat el seu full de ruta de legislatura.

La consellera afirma que "estam en una situació de contenció de despesa, però no de retallades". També ha comentat que, segons l'experiència viscuda durant el Govern de  Bauzá, retallar quatre anys suposa un retrocés "de més de quatre anys".

Amb relació a la necessitat de construir residències, ha dit que encara hi ha 2.000 persones que, tot i que estan ateses, volen entrar en una residència. Santiago ha lamentat el dèficit històric de places. Creu que, com va passar als anys 60 i 70, quan es varen construir molt centres educatius, s'hauria de fer el mateix amb les residències. La Conselleria ha assegurat que tornarà a demanar que en construeixin amb l'ecotaxa, ja que creu que la mancança de terrenys públics està relacionat amb el turisme.

D'altra banda, pel que fa als equipaments de dependència, la consellera ha detallat que s'acabaran les residències de Marratxí i Son Martorell, a Mallorca, la de Formentera i la de Maó. Paral·lelament, es començaran les obres de la residència  del Castell, Andratx, Ciutadella, el Centre  Bintaufa  i la fase II i III de Son Tugores.

Els centres de dia projectats són els de Santanyí, Sóller, Muro, Calvià, Porreres, i Son Rapinya i la Indioteria, a Palma.

Santiago també ha explicat què es farà amb els equipaments de mesures judicials. En aquesta etapa, s'acabaran les obres del centre Pinaret II, es construiran els espais per a la formació del centre i es començaran a aixecar les llars de Pinaret I.

A més a més, en aquest apartat, s'iniciaran les obres per al centre de dia per a mesures judicials al centre Fusteret. Santiago no ha amagat que és difícil trobar el lloc. " Som molt solidaris, però ningú vol tenir un centre com el de Son Fusteret al seu barri", ha dit.

La consellera ha exposat tot el Pla de dependència per als  quatre anys vinents . En tot moment, ha remarcat, es garanteixen els ajuts en aquest camp i s'activaran dos programes per a familiars cuidadors: unitats Respir que són centres de nit i el Respir a la llar.

Renda social

En aquesta fase s'ampliaran els perfils dels perceptors de la Renda Social "als joves menors de 45 anys" i es mantindrà la Renda Mínima d'Inserció.

Aquesta legislatura es desenvoluparà la llei de la infància i adolescència i es prioritzarà el desplegament de la xarxa d'atenció a l'àmbit comunitari.

Durant la compareixença, Santiago ha explicat que es desenvoluparà la llei de famílies amb el decret de famílies monoparentals, que farà possible que aquest col·lectiu pugui gaudir del carnet de família nombrosa.

Cooperació

La consellera ha exposat que manté el compromís d'aquest Govern en les polítiques de cooperació. Es desenvoluparan una sèrie de programes projectats l'exercici anterior i es presentarà el pla de cooperació 20-23.

El projecte de llei de joventut és un dels objectius del període 2019-2023. En aquesta matèria, es garanteixen els diferents plans de subvencions existents, a més del manteniment i funcionament de les instal·lacions. Es faran les obres anunciades de l'alberg de la Victòria.

Esports

La Direcció General d'Esports passa a formar part d'aquesta Conselleria. Santiago ha detallat que desenvoluparà una política de continuïtat, garantint el suport econòmic al sector per a desplaçaments, material esportiu i esdeveniments. En tot cas, es donarà cobertura a federacions, clubs i a l'esport adaptat.

En aquesta etapa es crearà una oficina d'atenció i informació als esportistes, tècnics, clubs i federacions per facilitar els tràmits administratius, a més de la formació a les federacions.

Santiago ha explicat que dintre de les polítiques contra la violència a l'esport es crearà la figura de coordinador de grada amb la col·laboració de les federacions per posar fi a l'assetjament en l'àmbit esportiu.

Les campanyes de sensibilització llançades per la Conselleria d'Afers Socials i Esports seran contra la xenofòbia, gestió de la diversitat, contra l'estigma en salut mental, respecte als aparcaments destinats a persones amb discapacitat física, captació de famílies amigues i esport en valors.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF