Medalla d'Or
Societat 16/02/2024

La reina Sofia, Medalla d'Or de les Illes Balears 2024

Les futbolistes Cata Coll i Mariona Caldentey reben el premi Ramon Llull

2 min
La Reina Sofía a la Catedral de Mallorca

PalmaEl Govern ha concedit aquest divendres la Medalla d'Or de la Comunitat a la reina emèrita, Sofia. El portaveu del Govern, Antoni Costa, ha destacat que la mare de Felip VI és una figura "molt lligada a les Balears, i especialment a Mallorca".

Sofia és el quart membre de la família reial que rep aquest guardó, el màxim que pot atorgar l'Executiu. De fet, la primera Medalla d'Or que va concedir el 1983 la Comunitat es va lliurar a Joan Carles I, avui a Abu Dhabi. Costa no ha concretat a preguntes dels periodistes si el Govern té previst convidar-lo a la cerimònia d'entrega del premi, el proper 29 de febrer, a la Llotja.

També la infanta Cristina i el seu exmarit, Iñaki Urdangarin, varen rebre el guardó per part del Govern de Jaume Matas. No obstant això, l'Executiu va retirar la Medalla a Urdangarin el 2018, després que el Tribunal Suprem el condemnés a presó per prevaricació, malversació de fons públics, frau a l'Administració, tràfic d'influències i delictes contra la hisenda pública. En canvi, Cristina va conservar la seva Medalla, perquè no va ser condemnada.

El vicepresident del Govern ha destacat la "forta" vinculació de Sofia amb Mallorca i el palau de Marivent, on va passar llargues temporades i va participar en "activitats socials i assistencials". En aquest sentit, Costa ha recordat la col·laboració de la reina emèrita amb l'associació Projecte Home. "Se li atorga la Medalla per la seva entrega sense fissures als projectes solidaris que emprèn i que redunden en benefici de la societat, per la seva implicació en el món de la cultura i la seva participació en els projectes socials que es desenvolupen a Mallorca, i en reconeixement de la seva vinculació i promoció de les Illes Balears", ha exposat.

Mariona Caldentey i Cata Coll, premis Ramon Llull

Les futbolistes del FC Barcelona Mariona Caldentey i Cata Coll han estat dues de les personalitats que rebran el premi Ramon Llull del Govern. Es varen proclamar campiones del món el 2023 amb la selecció espanyola i l'Executiu ha destacat, a més, que són “referents en la lluita pels drets de les futbolistes, donant una lliçó al món front els fets i les actituds masclistes”.

El Govern també ha premiat l'oncòleg especialista en cures pal·liatives Enric Benito i l'ecòloga marina Beatriz Morales-Nin, primera dona gestora del Pla nacional de ciència i tecnologia marina. El menorquí José Antonio Fayas també ha rebut el guardó: el doctor en Enginyeria de Camins, Canals i Ports, és un "referent" respecte del "desenvolupament sostenible dels recursos hídrics" i "l'avanç de les practiques pesqueres".

A l'àmbit cultural, l'Executiu ha premiat el dissenyador mallorquí Sebastián Pons, que té prestigi internacional, va ser mà dreta d'Alexander McQueen i actualment treballa a les Illes en l'àmbit de la moda artesana i sostenible. També el músic santamarier Llorenç Rosselló (Lorenzo Santamaría, nom artístic que va escollir pel seu poble) ha estat condecorat; així com el sacerdot i historiador eivissenc Joan Planells; l'empresari Gabriel Sampol, l'educadora formenterera Teresa Castelló i l'arxivera i doctora en Història Maria José Massot.

L'organització Mater Misericordiae, que atén persones amb diversitat funcional i enguany fa 60 anys, també serà dipositària d'un premi, així com el conjunt de 1.586 jaciments arqueològics de la cultura talaiòtica de Menorca, que s'aglutinen sota el nom Menorca Talaiòtica. També el museu Es Baluard, que ha complert 20 anys d'història, i la Galeria Xavier Fiol han estat guardonats.

stats