Societat 06/10/2020

Entre un 40% i un 50% de les noves promocions d'habitatges a Palma seran de protecció oficial

Així ho ha confirmat la regidora de Model de Ciutat de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, durant la visita a l'edifici El Tirador

Ara Balears
2 min
El batle de Palma ha visitata aquest dimarts les obres de l'edifici.

PalmaEl batle de Palma, José Hila, i la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, han visitat aquest dimarts les obres de rehabilitació que s'estan fent a l'edifici municipal El Tirador, on Truyol ha anunciat que els promotors hauran de destinar "entre un 40% i un 50%" del sòl de les noves promocions a habitatges de protecció oficial (HPO). Actualment els promotors només han de destinar-hi el 30%, ha recordat Truyol.

La regidora ha explicat que això es durà a terme en la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Palma i servirà per fer front a la manca d'aquest tipus d'habitatge a Ciutat. A més, ha afirmat que es preveu que el nou pla estigui aprovat el primer semestre del 2021.

En aquest sentit, Truyol ha subratllat que la mesura afectarà sobretot els grans promotors, "que són els qui condicionen el mercat". No obstant això, la regidora ha apuntat que no afectarà els petits promotors qui tinguin la intenció de construir pocs habitatges.

Segons l'Ajuntament, l'àrea de Model de Ciutat i el Patronat Municipal de l'Habitatge estan duent a terme obres a diversos edificis municipals que beneficien 73 habitatges públics i amb una inversió d'1.176.488 euros. Concretament, ha apuntat Cort, es tracta, a més de l'edifici d'El Tirador, de dos edificis situats al carrer d'Aragó.

El Tirador

La nova construcció de l'edifici El Tirador disposa de 45 habitatges de rehabilitació i les obres finalitzaran d'aquí a sis mesos, segons ha informat Cort. La construcció està situada entre els carrers de Miquel dels Sants Oliver, Damas Calvet i Goethe i les obres consisteixen a reforçar els forjats de les plantes cobertes, instal·lar aïllament tèrmic i impermeabilitzar i reposar la teulada.

Aquesta obra es va adjudicar a l'empresa Zima Desarrollos Integrales S.L. per un import total de 697.636 euros. Cort ha assenyalat que el Patronat Municipal de l'Habitatge és el responsable d'aquest encàrrec i ja se n'ha planificat una segona fase, amb la intervenció de la resta de l'edifici en relació amb la façana interior.

L'actuació preveu també la col·locació d'una doble façana i l'adequació de les instal·lacions comunitàries d'electricitat, telecomunicacions, abastiment d'aigua potable i sanejament, així com la previsió d'instal·lar d'equips de captació solar fotovoltaica per a autoconsum d'energia elèctrica.

Les obres tenen un termini d'execució de sis mesos.

Hila s'ha mostrat satisfet amb l'avanç de les obres i ha assenyalat que "aquesta intervenció era ja urgent per l'antiguitat de l'edifici. El Patronat està fent una gran tasca per dignificar el parc d'habitatges públic, millorar-ne el confort i, sobretot, reduir la despesa energètica, i, per tant, fer-los més eficients".

Per la seva banda, Truyol ha afirmat que "sense capacitat de reinvertir els romanents del pressupost municipal, aquesta actuació no hauria estat possible. Els ajuntaments som la primera porta d'accés als serveis bàsics de la ciutadania i necessitam recursos per facilitar l'accés a l'habitatge digne i situar les persones vulnerables al centre de les prioritats públiques". En aquest sentit, la regidora ha destacat que "s'han aixecat les restriccions financeres per invertir en les persones, per actuar davant la situació d'emergència agreujada per la crisi del covid-19".

stats