Societat 21/09/2020

El Govern començarà enguany 32 habitatges de protecció oficial menys dels que havia promès

Aquest dilluns s'ha posat la primera pedra d'una promoció de 48 cases a Calvià

K. O.
3 min
Els terrenys de Magaluf on es faran 48 habitatges socials.

CalviàEl Govern començarà a construir 473 Habitatges de Protecció Oficial (HPO) enguany a les Balears, 32 menys dels que havia promès a principi del 2020, quan se'n varen anunciar 505. A més, però, ja hi ha nou habitatges acabats i se n'han comprat 20 de fets, segons dades de la Conselleria d'Habitatge. Un dels principals reptes de la Conselleria serà duplicar el nombre d'habitatge públic el 2023 i passar dels actuals 1.800 pisos de protecció oficial a 3.600, com va explicar el conseller Marc Pons l'11 de setembre de 2019 a la Comissió de Medi Ambient del Parlament.

Durant la presentació aquest dilluns de l'inici d'obres de 48 HPO a l'avinguda de l'Olivera de Magaluf, a Calvià, el conseller ha explicat que des que va començar la legislatura hi ha 300 habitatges en construcció. La promoció de pisos socials es destinarà íntegrament a lloguer i es construiran en terrenys que són propietat de l'Ibavi i de l'Ajuntament de Calvià, que varen signar un acord de col·laboració perquè cada administració en gestioni 24 habitatges una vegada estiguin fets. Es preveu que les obres tardin 15 mesos i després s'iniciarà el procés de selecció d'inquilins. El pressupost invertit és de set milions d'euros.

Sobre la possibilitat de plantejar una llei que reguli els preus del lloguer com ha fet el Parlament català, Pons ha dit que perquè sigui efectiva i que "tinguem una normativa autonòmica necessitam cobertura estatal". Ha afegit, a més, que el govern espanyol ha transmès la intenció d'establir una regulació que afecti Espanya.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, que també ha participat en l'esdeveniment, ha assegurat que aquesta promoció sempre serà pública i que no es podrà especular d'aquí a 30 anys amb els pisos com sí que ha passat en el passat. Armengol també ha comentat que sense la complicitat de l'Ajuntament per oferir el sòl i fer els tràmits necessaris no hauria estat possible. A més, ha dit que la promoció suposa un "salt" qualitatiu i quantitatiu pel que fa a les polítiques d'habitatge.

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, i la presidenta del Govern, Francina Armengol.

El projecte constructiu serà el primer edifici públic plurifamiliar fet amb fusta, segons han explicat els arquitectes Itziar Lafuente i Adrian Talens durant la presentació. La promoció tindrà cura del medi perquè la fusta que s'utilitzarà procedeix de boscos certificats. A més, com que es tracta d'un sistema prefabricat, es reduirà el període d'edificació. També es farà servir ceràmica local com a element estructural de les plantes baixes, els patis i els recintes. Els habitatges tindran una orientació sud per aprofitar el sol i les brises marines, i es deixarà una franja per a jardins i arbres.

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, ha comentat que és necessari impulsar mesures d'habitatge, però que sempre tenen un llarg recorregut, i ha anunciat que preveuen licitar l'execució de 99 habitatges més a Santa Ponça. A més, ha recordat que el Consistori calvianer enguany ha destinat mig milió d'euros d'ajudes al lloguer que beneficiaran unes 300 famílies.

D'altra banda, la presidenta del Govern, preguntada sobre les restriccions de mobilitat aprovades pel govern regional de Madrid, ha dit que "hem actuat amb més rapidesa que Madrid". Armengol ha comentat que cada comunitat té un problema concret i cal que cerqui solucions de la millor manera. A les Balears s'estan prenent decisions segons criteris sanitaris en coordinació "absoluta" i total des del primer moment amb el govern espanyol.

6,9 milions per construir 52 HPO a Maó i Santanyí

El Consell de Govern ha autoritzat a l'Ibavi una despesa de 6,9 milions d'euros per iniciar el procés d'adjudicació de les obres de construcció de tres noves promocions d'HPO: dues de 29 pisos a Maó i una de 23 a Santanyí. Les noves promocions sumaran 52 nou habitatges.

stats