Societat 02/06/2020

L'Ajuntament de Palma demana a l'Estat poder regular el preu del lloguer

També sol·licita que publiqui les dades necessàries per saber a quines barriades s'ha incrementat més i on viuen famílies que pateixen una reducció d'ingressos

Kike Oñate
2 min
Vista de diversos terrats a Palma.

PalmaLa regidora de Model de Ciutat de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, ha enviat una carta al ministre d'Agenda Urbana, José Luis Ábalos, en què demana que el govern municipal pugui regular el preu del lloguer perquè "ningú quedi sense casa". També s'ha sol·licitat que el govern espanyol publiqui "immediatament" l'índex de preus del municipi perquè Cort pugui saber on s'ubiquen les "zones tensades", o sigui, els barris on el preu s'ha incrementat molt i alhora les famílies estan patint una reducció d'ingressos, que s'agreujarà a conseqüència de la crisi del coronavirus.

"No deim que els propietaris hagin de fixar un límit de preu com es fa en el cas dels lloguers socials gestionats per l'Ajuntament", segons ha apuntat la regidora, però sí que considera que hauria d'haver-hi un equilibri. Truyol, durant la seva intervenció en una roda de premsa telemàtica aquest dimarts, ha recordat que el Banc d'Espanya diu que el preu de l'habitatge a Palma va créixer un 53% entre el 2014 i el 2019.

La regidora també ha demanat al govern espanyol poder actuar perquè els habitatges buits que són propietat de grans tenidors i que no s'estan oferint puguin sortir al mercat. "És important que tots els habitatges disponibles estiguin a l'abast dels residents del municipi", segons ha comentat la regidora, perquè això ajudaria a reduir el preu. En aquest sentit, es demana poder desenvolupar programes de mediació entre propietaris i inquilins per incentivar que els primers ofereixin un lloguer social.

A la carta se sol·licita que els ajuntaments puguin gravar fiscalment a través de l'Impost dels Béns Immobles (IBI) les "dinàmiques que dificultin l'accés a un habitatge digne i assequible", com és el cas dels pisos buits i la comercialització de places turístiques.

Així mateix, Truyol ha recordat que Cort gestiona quasi 400 habitatges públics i que cal augmentar-ne el percentatge, que en el cas d'Espanya se situa en un 2,5% i a la resta d'Europa és d'un 15% de mitjana. Per això, a la carta es demana reforçar i facilitar que en els plans estatals d'habitatge els ajuntaments siguin els promotors d'aquests pisos públics.

La regidora, referint-se a la moratòria dels deutes hipotecaris aprovada pel govern espanyol, ha explicat que caldria ampliar el codi de bones pràctiques per suavitzar algunes restriccions i establir una moratòria més ambiciosa.

D'altra banda, Truyol va confirmar que els terrenys de Son Bordoi de Palma queden fora de la moratòria del Decret llei de protecció aprovat pel Govern. "No s'aplica perquè és una zona on ja hi ha un programa urbanístic establert", segons va apuntar, afegint aquest sòl urbanitzable és competència directa de l'Executiu balear.

stats